Населението в санданското село Плоски само за 3 месеца е нараснало с близо една четвърт. Това показва справка на ГРАО от 15 март тази година. От 15 декември 2018 г. населението в графата по настоящ адрес от 572-ма жители е станало 707. В същото време в графата постоянен адрес цифрата е 570, срещу 576 в края на миналата година. От кметството в с. Плоски отказаха да коментират какво са посочили като причина новорегистрираните в селото по настоящ адрес. Но по-възрастните хора, които живеят в селото, са категорични, че нови къщи и новозаселили се в селото липсват.

Дългогодишният пазач в спортната база в Сандански Ангел Илиев, който живее в Плоски, сподели, че всичко е заради предстоящите местни избори. „Разбирам от тук и там, че в селото ни са подали заявления за регистрация жители от села в община Струмяни и те сега ще имат право да гласуват на изборите и ще  определят кмета на село Плоски. По-възрастните хора излизаме и гласуваме на изборите. И на тези избори отново ще гласувам”, каза А. Илиев. 

Мария Николова, която преди пенсионирането си е работила като библиотекар, пък коментира, че щом законът позволява, всеки сам да избира къде да се регистрира и да участва в изборите. „То затова хората се възползват. Въпреки че се коментира, че всичко е за това да бъде сменена досегашната кметица и да се избере на нейно място нов кмет на селото”, каза М. Николова. Тя заяви, че  се надява в тяхното село да се гласува машинно.

Според справката за населението по постоянен и настоящ адрес е видно, че най-голямото село в община Сандански вече е с. Склаве, което измести досегашния водач в тази графа – с. Катунци. В Склаве по постоянен адрес са регистрирани 1419 жители, а по настоящ адрес бройката е 1411. Досегашното най-голямо село в общината  Катунци се е стопило до 1263 души по постоянен адрес и 1178 по настоящ адрес през 2018 г., а три месеца след това е намаляло с още 9 души по постоянен адрес и 2-ма с настоящ адрес. В с. Ново Делчево от регистрирани по постоянен адрес 1120 души е намаляло с 5-има, а в графата с настоящ адрес от 1043-ма души става на 1039 към дата 15 март. В с. Дамяница населението и в двете графи е почти еднакво – 1293 срещу 1296, според последната справка. Има минимално намаление на населението в с. Поленица с 5-има души, сравнено с края на 2018 г., когато бройката е била 1291 души, а по последната справка е 1286 жители. В с. Белевехчево пък няма нито един жител по постоянен адрес, а с настоящ адрес са регистрирани 11 души. Запазва се броят на населението в селата Левуново, Джигурово, Враня, Лешница, Петрово, Лиляново…

ЛИДИЯ МАНЕВА