Основателят на китайския технологичен гигант Huawei обеща да затвори компанията, ако някой го принуди да вгражда задни врати в своето оборудване.

Китайският производител Huawei е готов да сключи изключващи какъвто и да да било шпионаж споразумения с правителствата на държавите, които разрешат на компанията да участва и изграждането на 5G мобилните мрежи. Това съобщи този вторник председателят на технологичния гигант Лян Хуа.

„Ние сме готови да подпишем споразумения за недопускане на шпионаж с правителствата на различните страни, включително и с Великобритания и да предоставим оборудване, съответстващо на новия стандарт ‘без шпионаж, без задни врати'“ – заяви Лян по време на пресконференция в Лондон.

А неотдавна основателят на китайския телекомуникационен гигант, милиардерът Жън Чжънфей обеща да закрие компанията, ако някои започне да принуждава Huawei да вгражда задни врати в своята техника.

Едва ли това обещание ще повлияе на позицията на САЩ, която призовава другите държави да се откажат от оборудването на Huawei, понеже има опасност от шпионаж от страна на китайското правителство. Според Reuters, очаква се американският президент Доналд Тръмп да подпише указ, забраняващ на американските производители да използват оборудване, което е заплаха за националната сигурност. Указът явно ще важи и за Huawei.

Властите на Великобритания обмислят отлагане на разгръщането на 5G мрежата в страната, ако бъдат наложени ограничения в използването техниката на Huawei.