Единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по настояване на Сотир Цацаров, освободи от длъжност единия от тримата му заместници към Върховна касационна прокуратура (ВКП) – Пенка Богданова, съобщи сайтът "Правен свят".

Така в ръководния екип на Цацаров остават Иван Гешев, Мария Шишкова, Ася Петрова към Върховна административна прокуратура (ВАП) и Борислав Сарафов към Националната следствена служба (НСлС), който обаче е в дългосрочен отпуск, след като неговото име и това на сина му бяха замесени в развихрилия се "Апартамент гейт".

Пред Прокурорската колегия Цацаров посочи, че сред основните причини да поиска освобождаването на Богданова са липса на достатъчно енергия за работа в екип, на усилия за решаване на възникналите проблеми и на комуникативност, както и на последно място – възникналата невъзможност да се разпределят равномерно задълженията между административния ръководител и заместниците му. 

"Следва на прокурор Богданова да й бъде отправена благодарност за усилията в годините досега. С оглед на нуждата в един екип да има пълна комуникация между административния ръководител и неговите заместници и наличието на пълно съзнание за екипност обаче, трябва да направя това предложение", заяви Цацаров и допълни, че за момента не предвижда назначаването на нов негов заместник на мястото на Богданова. Без дебат и без становища "против" Колегията уважи искането му.

Прокурор Богданова бе назначена за заместник на главния прокурор от по-ниско от върховното ниво, а именно от Апелативна прокуратура-Пловдив, но след освобождаването й от ръководния пост от съдебните кадровици в сряда, тя остава редови магистрат във ВКП.