Вторият  Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019  започва от днес до 12 май  в Пловдив. Той събира 13 поети от 11 държави: САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България.  

Откриването е тази вечер от 18 ч. и по-голяма част от фестивалните събития ще се състоят в  Малката раннохристиянска базилика, която ще отвори вратите си за езика на поезията.  Ще бъдат осъществени две поетически четения и писателски форум с тема “ Фигурата на Орфей между мита и  мига“.  

Пловдивските поети ще участват в две от четенията, в Радио Пловдив и в Дружеството на пловдивските писатели. Между тях са и журналистите от Радио Пловдив  Екатерина Костова и Стоян Терзиев.  Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив с поетическо четене на поети от Пловдив. Радио Пловдив е съорганизатор на концерта.  

Гостуващите поети ще се присъединят и към шествието в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий. „Орфей“ – Пловдив 2019 е  част от културния календар на община Пловдив, след като първото издание през 2018 г. беше по  Културната програма за Българското председателство на Европейския съюз. 

Ще бъдат връчени четири нагрдаи „Орфей“ – Пловдив 2019: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Организатор на поетичния фест е фондация „Лик“ с председател на УС Антон Баев.