За първи път библейски пасаж от великденската служба на папата беше прочетен на български език. Българско семейство пък бе в групата за литургични дарове по време службата.

В излъчваната по цял свят служба, която ръководи папа Франциск имаше пет послания към християните. Те бяха прочетени на 5 различни езика. Българският пасаж беше посланието на престола в Рим към управниците по света. Димитър Ганчев, ръководител на българската секция на Радио Ватикана имаше честта да прочете посланието към световния политически елит и то - на български.

„Във всяка една литургия има молитва, в която църквата изразява чрез няколко мирини намеренията на църквата. Бяхме пет души на тази литургия, преди мен имаше китайка, украинка, арабско момче. В тези мирини църквата изразява своите намерения”, коментира ръководителят на българската секция на Радио "Ватикана" Димитър Ганчев.

„Това, което прочетох, по-скоро беше политическа покана. Това може би буди недоумение, но ако погледнем пасхалното послание на папата, ¾ от него беше посветено на политиката. В началото на годината папата обяви Световния ден на мира, в който се подчертава тясната връзка между църквата и политиката. Самото послание е озаглавено „Добрата политика в служба на мира”. В този контекст се полага и тази молитва за папата”, обясни още Ганчев.