11 бебета бяха орисани в санданското село Струма на празника Цветница. Орисването е съпроводено от ритуала носене на новороденото и пеене на песен за негово здраве и късмет. Всички  новородени през изминалата и настоящата година получиха благословията на лазарките, които тази година бяха 35. Най-малката сред тях, внучката на учителката по информатика в ЗПГ „Климент Тимирязев” Красимира Палатлийска – Мерилин, е само на година и половина.

Любопитен е фактът, че тази година бебета от мъжки пол ронеха сълзи, след като бяха взимани от майката, но ритуалът бе спазен и за тях.

Главен организатор на празника е кметът на селото Величка Каталска, която от близо месец заедно със самодейките изучават песните и хората, които трябва да изпълнят. Тази година лазарката, която носеше новородените, бе републиканската шампионка по карате, ученичката в Спортното училище в Сандански Антония Тренкова.

Сред младите майка бяха Диана Щърбева, Петя Санданска, която живее в Благоевград, но пристигна в родното си село, за да стане част от ритуала, внучката на зеленчукопроизводителката Магдалена Стоянова и други. На селския мегдан близо час лазарките изпълняваха песни и носеха децата за здраве. След ритуала бе проведен и търг за наддаване на дарените хранителни продукти, сред които погача, брашно, олио, хляб и други.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Лазарките с песни и хора орисаха новородените на празника Цветница

Лазарка взима новородено от майката и го повива с кърпа

Десетки се събраха на мегдана в санданското село Струма