Осем български граждани са се свързали вчера с посолството ни в Индия след терористичните атаки в Шри Ланка.

Към момента те са на сигурно място, съобщи Емил Миланов , консул на България в Ню Делхи, Индия, който отговаря и за нашите сънародници в Шри Ланка.

Той допълни, че все още няма информация дали някой е поел отговорност за атентата, но увери, че ситуацията постепенно се нормализира.

"Полицейският час беше отменен тази сутрин", каза Миланов пред Нова тв.

По думите му летището функционира, но има хаотична обстановка, достъпът е затруднен.

"Препоръчваме на българските граждани да избягват райони на религиозни прояви и места в близост до религиозни храмове, както и да проявяват внимание край събирания на големи групи хора", коментира още той.

"Препоръчваме на българите да се изчака пълното нормализиране на ситуацията преди да отпътуват окончателно от Шри Ланка, но ако решат да пътуват – да се провери обстановката по пътищата и да се предвиди повече време на летището, тъй като се извършват множество проверки", посочи още консулът.

Броят на загиналите при вчерашните нападения срещу църкви и хотели в Шри Ланка нарасна на 290, а над 500 са ранените, съобщиха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Правителствен източник заяви, че президентът Маитхрипала Сирисена, който се намираше в чужбина, когато бяха извършени атентатите, е свикал за днес среща на Съвета за национална сигурност. В нея ще участва и премиерът Ранил Викремесинге.

Според последни данни полицията е арестувала най-малко 24 души във връзка със серията от експлозии, допълва БТА. Всичките задържани са местни граждани и сега са разпитвани.

Тази сутрин в Шри Ланка бе отменен комендантският час, наложен след нападенията, но училищата и университетите ще останат затворени. Борсите също няма да работят до второ нареждане.

Според нови доказателства три от атаките са били извършени от атентатори камикадзе. Властите вече са локализирали микробус, с който се предполага, че са се придвижвали нападателите. Открита е и къщата, в която са пребивавали те. Тя се намира в покрайнините на столицата Коломбо.

Засега никой не е поел отговорност за атентатите, извършени на католическото Възкресение Христово, допълва ДПА. Взривовете разтърсиха църквата Свети Антоний в квартала Кочикада в Коломбо, църквата Свети Себастиян в град Негомбо и още една църква в град Батикалоа, припомня ТАСС. По същото време станаха експлозии и в хотелите Шангри-ла, Синамон Гранд и Кингсбъри в Коломбо. Взрив имаше и в столичния зоопарк и в квартала Дематагода.

Най-малко 35 чужденци са сред жертвите, предадоха Франс прес и ДПА. 19 чужденци остават в болници, допълва ДПА. Сред жертвите има граждани на Япония, Китай, Индия, Португалия, Великобритания, посочва Асошиейтед прес. Има и няколко загинали граждани на САЩ.