София. Проверени са над 17% от всички къщи за гости, закупени с евросредства. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова телевизия.
На въпрос, свързан с проверката от прокуратурата на къщата на зам.-министъра Александър Манолев, закупена с евросредства и това дали останалите около 700 къщи, закупени по програмата за евросредства, няма да бъдат употребявани за лична собственост, след изтичането на срока за употреба като къщи за гости, Порожанов коментира, че не случайно през 2016 година са публикувани на страницата на сайта на Фонда „Разплащателна агенция“ всички къщи за гости - къде се намират, за да могат да бъдат посещавани от българските граждани. „Това е с ясното послание там, където те не се използват по предназначение, да получаваме сигнали“, заяви министър Порожанов.
По думите му контролът се извършва от „Разплащателна агенция“ и именно за това не случайно след 2016 година, когато е бил подаден анонс към всички потребители, са получени много сигнали и са извършени над 110 проверки. „Реално са проверени над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите на „Разплащателна агенция“ както по директни плащания, така и по програмата за „Развитие на селските райони“, за това се прави риск-анализ и проверка, но когато има сигнал той се проверява независимо от риск-анализа и т. н.“, отбеляза Румен Порожанов.
Той посочи, че теоретично ако няма сигнал, е възможно да има и кражби на европейски пари и да не бъдат хванати. „От 122 проверки, които са направени, на 63 имат финансови корекции, а 32 от тях са за възстановяване“, каза министърът.
По думите му за 580 къщи, за които няма сигнали и не са проверени, не се знае. „За тях неслучайно риск-анализът е много по-малък“, каза още той. Порожанов посочи, че проверките трябва да дойдат от обикновени граждани. „Разплащателна агенция“ по регламент трябва да прави на 1% извадка, понеже това са рискове на 5%, но реално е правено около 17% към момента. Те продължават да се правят тези, които са в мониторинг. Хипотезата за недобросъвестно поведение на бенефициери, които са направили къщи за гости стои, но не случайно в този програмен период 2014 - 2020 г. ние такъв прием не сме отворили. Въпреки, че имаше много голям интерес и много подготвени проекти, подобен прием не е подготвен“, каза още той.