Киев. Австрийският национален ежедневник Der Standard съобщава за победата на Владимир Зеленски в надпреварата за президентския пост в Киев в статия, озаглавена „Политически нова спечели изборите в Украйна“.
Представяйки кратка справка за живота на Зеленски и привеждайки данните от неделното гласуване в неделя, от редакцията пишат: „Досега той се продаваше като алтернатива на съществуващата змийска яма в украинската политика. Той е неопитен, но е човечен. Такъв бе сценарият на неговата сатирична поредица "Слуга на народа", в която той играе ролята на учител по история, който се превръща у президент, защото избирателите го виждат като алтернатива на алчните политици“.
Вестникът обаче предупреждава: „Но сега е необходимо повече: той трябва да представи своя екип и програма за следващите пет години. Неговото политическо движение трябва да бъде укрепено до степен, че на изборите през есента да спечели сериозен брой кресла в парламента. Това ще означава, че инициативите на Зеленски като президент са одобрявани от украинците. В противен случай надеждата им заплашва да се превърне в разочарование много бързо... Надяваме се, че Украйна най-накрая ще демонстрира повече приемственост и успех в политиката“, пише още австрийското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова