Казанлък. Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание от 10.00 часа в зала „Инфра”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В дневния ред на сесията са включени 33 точки. В рамките на заседанието предстои да бъдат разгледани въпроси, свързани с Годишната програма за развитие на туризма в община Казанлък, отчет за Общинската програма за закрила на детето за 2018 година и приемане на програма за 2019 година, годишни отчети и доклади за дейността на читалищата на територията на общината.
Един от акцентите в дневния ред на 53-тото заседание на Общинския съвет в Казанлък въпросът свързан с осигуряване на финансиране за телемониторингово наблюдение в допълнение към проектно предложение „Патронажна грижа в община Казанлък” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Финансирането е в размер на 32 хиляди лева и е за извършване на дистанционен телемониторинг и последваща оценка на състоянието на потребителите по проект „Патронажна грижа в община Казанлък“.
Предложението за това е внесено от кмета Галина Стоянова, която в докладната си до Общинския съвет пояснява, че дистанционният мониторинг дава равен шанс за диагностично уточняване на пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение, независимо от тяхното функционално състояние, мобилност, финансови възможности, местоположение и отдалеченост от центровете за амбулаторна и болнична помощ. Стоянова посочва, че чрез финансовото обезпечаване на това наблюдение ще бъде осигурена нова, допълнителна, високотехнологична медицинска услуга за най-уязвимите в социален план групи от населението в община Казанлък.
32 хил. лв. за дистанционен телемониторинг са част от проекта на Община Казанлък за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Основната цел на този проект е да бъде подобрено качеството на живот на тези хора и възможностите за социалното им включване, чрез осигуряване на интегрирани почасови мобилни здравно – социални услуги по домовете на лица с увреждания и възрастни хора над 65-годишна възраст, които са в невъзможност за самообслужване. Общият размер на финансиране в проектното предложение е 366 536 лв.
На етапа на оценяване на проектното предложение Управляващият орган на Оперативната програма е изразил становище, че заложените разходи за телемониторинговото наблюдение не представляват част от здравно – социалните услуги, които ще се предоставят по домовете в рамките на проекта. Поради това проектното предложение е изменено според изискванията на Управляващия орган, като от него е изключено телемониторинговото наблюдение. Но Община Казанлък счита, че допълването на патронажната грижа с това наблюдение ще разшири комбинираната услуга и ще бъде в полза на хората в неравностойно социално положение.
Славяна ГАЙДАРОВА