Изключително тежка болест е причината за смъртта на домашни кучета и котки в Перник. Става въпрос за дирофилариоза. Регистрирани от ветеринарите в Перник случаи за две години надхвърлят 100.

„Това е паразитоза. Червеите обаче навлизат в белия дроб и сърцето на животното. Ако заболяването бъде установено в ранен стадий, се лекува. Често обаче протича безсимптомно и установяваме, че става въпрос за тази болест едва при аутопсията, която стопаните искат, защото животните изглеждат здрави, а умират внезапно“, обясниха ветеринари.

Болестта се предавала на кучетата и котките чрез ухапване от комар. След като се развият ларвите и станат червеи, които достигат дължина 17-27 см, те могат да престоят в сърцето на животното от 3 до 5 години. Основните симптоми са кашлица и задух. Лечението при последния стадии е оперативно, но прогнозите не са много оптимистични.

„Това е заболяване, което преди години изучавахме като екзотично. Сега обаче само за последните две години в Перник има над 100 случая. Основната причина е, че домашните любимци се водят на почивки в чужди държави, където е широко разпространено това заболяване, като Гърция например“, допълниха специалистите.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА