90 кюстендилци, предимно младежи, проявиха интерес към  първата за годината трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда”.  8 работодатели се включиха в инициативата, като предложиха  92 работни места, предимно в шивашката промишленост, търговията, металообработване-дървообработване и за сезонна заетост.

23-годишната Ивелина Симеонова, която е завършила миналата година висшето си образование, се отказала от участие на предишната борса. „Много съм притеснителна, на борсите идват много хора. Някак си ми е неудобно. А и аз търся основно работа като счетоводител. Наскоро имаше публикувана обява в интернет за главен счетоводител. За съжаление не отговарям на условията, тъй като искаха професионален опит от 2 години”, коментира Ивелина.

20-годишният Марио Димитров миналата година е бил абитуриент. Завършил е Професионалната гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров-Майстора”. „Честно да си кажа, много мислех за работа в чужбина, но се отказах. Мои приятели ходиха в Англия, но там, каквото изкарат, си покриват разходите, нищо не им остава. Вярно е, че там храната е евтина, но… Затова останах тук. Сега се надявам да получа трудов договор в една от шивашките фирми. Надявам се да се справя, тъй като и заплатата е добра. Няма да разчитам на мама и татко”, добавя Марио.
„През последните две-три години равнището на безработица намалява непрекъснато, предвид общия брой регистрирани безработни лица в Кюстендил. В общината се наблюдава такава тенденция, в края на март регистрираните безработни са били 2302 човека, при равнище на безработица 8,9%. Анализите показват, че 80% от обявените свободни работни места биват заемани след подобни борси”, отбеляза Станислава Поповска, директор на Регионална дирекция по заетостта – Благоевград.
Такива борси се провеждат два пъти годишно в Кюстендил. „Очаква се и сега над 90% от обявените свободни места да бъдат заети. Около 17% е младежката безработица в региона, която е около средния процент за страната”, коментираха трудовите посредници.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


  • 90 безработни се отзоваха на поканата

  • Ивелина Симеонова /на втория ред/