Приключващият в Милано Международен мебелен панаир и съпътстващата го Седмица на дизайна привлякоха в града не само над 300 хил. гости от цял свят, но и всички джебчийки на Италия – констатираха без да се церемонят медиите на Апенините.

Става дума за истинско стълпотворение на циганки-обирджийки, каквото финансовата и модната столица на страната не помни. И което буквално задръсти чакалните на полицейските управления с пишещи жалби жени и мъже, останали без портфейли, пари, бижута, телефони и даже без компютри. Като най-често жертвите на ловките крадли са били чужденци, които вероятно са били свикнали да ходят в родните си страни с незатворени чанти, а портфейлите и телефоните им да стърчат от някой джоб, пише "Монитор".

Според ченгетата предпочитаното поле за изява в Милано на мургавите джебчийки през изминалата седмица са били станциите и мотрисите на стигащата до панаирното градче линия №1 на метрото.

Обикновено пък налазилите града стотици крадли са се развихряли през сутрешните и вечерните часове, когато пероните и вагоните са бъкани от народ, а блъсканицата е голяма. Така например само между 7 и 8 часа в четвъртък сутринта полицията е засякла с камерите в станцията „Амендола“ 30 обирджийки.

При последвалата масирана акция служителите на органите на реда закопчават 17 от мургавелките, но по-късно се оказва, че усилията на полицаите са били едва ли не напразни – 13 от задържаните са бременни и не може да им се направи нищо друго, освен да бъдат пуснати на свобода.

Почти същото се случва и с най-малката от арестуваните, която е 16 годишна и тъй като е малолетна, е пратена в... изправително школо! Независимо от факта, че девойката е задигнала майсторски 1000 евро от китаец, предала ги е на изчезнала яко дим нейна аверка и гостенинът е останал с пръст в устата. Интересното е и това, че всичките 17 арестувани джебчийки са били без документи за самоличност, а по думите им те гастролирали специално за Седмицата на дизайна от циганските катуни край Милано, край Торино, Рим, Неапол, о. Сицилия и т.н..

Случили са се също така бдителни и оправни гости като 26-годишната малтийка, която в петък привечер успява да блокира на станцията до Централната гара вече докопалата портфейла й мугргавелка и да й забие няколко шамара.

За съжаление обаче в огромното мнозинство от случаите джебчийките са постигали целта си безнаказано, като доказателство за това е полицейската статистика. Защото според нея едва ли някой от „ужилените“ през Седмицата на дизайна в Милано стотици чужденци ще види обратно задигнатите му документи, пари и ценности. Колкото до произхода на въпросните жертви, то те най-често са били гости от Азия, от арабскиите страни, от Русия и от Северна Европа.