Intel проведе собствено мероприятие в рамките на протичащата тези дни конференция GDC 2019 за разработчиците на компютърни игри.

В началото Intel представи няколко концептуални изображения на своята графична карта, която трябва да излезе на пазара следващата година. Никакви технически характеристики не бяха съобщени, но се вижда какъв ще бъде дизайнът на будещите видеокарти на Intel.

1 от 4

Дизайнът на графичните карти на процесорният гигант силно напомня на флаш диска Intel Optane 905P. Бъдещата видеокарта има един вентилатор от турбинен тип, като в корпуса на персоналния компютър е необходимо пространството на два разширителни слота. Виждат се четири отверстия за видеоизходите.

Intel getting its new shrouds together at #Odyssey. pic.twitter.com/bWPYesCIkb

— Kyle Bennett (@KyleBennett) March 21, 2019

По-късно Intel анонсира високопроизводителните процесори Core H от 9-то поколение (предполага се, че това е фамилията Comet Lake-H. Новите чипове трябва да излязат на пазара през второто тримесечие на тази година. Тоест, първите лаптопи с тези процесори трябва да се появят това лято.

Подробностите са съвсем малко. На презентацията се каза само, че чиповете Core от 9-то поколение са номинален TDP 45 W, а мобилните компютри, базирани на тях, ще поддържат Wi-Fi 6 с помощта на контролера Intel Wi-Fi 6 AX200. Ще се поддържат и Thunderbolt 3 и Optane Memory H10 паметта.

Intel каза няколко думи и за производителността на новите процесори.

Слайдът показва, че осезателен прираст в сравнение с предишните процесори, може да се очаква само в софтуера за обработка на видео – до 34%. В игрите и в обикновения потребителски софтуер прирастът в производителността е много по-скромен – до 10-11%.

Очаква се фамилията мобилни чипове Core от 9-то поколение да включва минимум 6 процесора, като флагманът ще бъде 8-ядреният Core i9-9980HK с 16 MB кеш памет от трето ниво и максимална Turbo Boost честота до 5 GHz.

И накрая, по време на пресконференцията процесорният гигант показа новото приложение за управление на графиката Intel Graphics Command Center (IGCC), което е аналог на решенията NVIDIA GeForce Experience и AMD Radeon Software.

Най-интересното в IGCC е начинът на разпространение на драйверите: вместо предлагането на един общ пакет от драйвери, Intel е отделил всичко в отделен панел на приложението. Да си припомним, че миналата година Intel започна разпространението на новите универсални драйвери Modern Drivers за Windows 10. Това е важна промяна в стратегията на процесорния гигант. Може да се каже, че IGCC е пълноценно UWP приложение.

1 от 12

Функционалността на IGCC изцяло съответства на съответните решения на NVIDIA и AMD. Заедно със стандартните настройки за дисплея (резолюция, кадрова честота и т.н.) и качеството на изображението, са добавени редица игрови опции – автоматична настройка за над 100 игри, както и оптимизирана настройка на графиката с един клик на мишката.

Засега приложението IGCC е на етап ранен достъп, но може да се изтегли от Microsoft Store.