Ню Йорк. След като президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ признават анексирането на Голанските възвишения, в петък Сирия се обърна към Съвета за сигурност на ООН да одобри резолюции за оттеглянето му от територията, предава AFP.
Сирийският посланик в ООН Башар Джафари призова Съвета „да предприеме практически мерки, за да гарантира, че си изпълнява задълженията по прилагането на собствените си резолюции " относно Голан.
По програма СС на ООН ще обсъжда проблема в сряда по време на среща за подновяване на мандата на мироподдържащите сили на ООН, които са известни като UNDOF (Сили за наблюдение на ООН за прекратяване на военните действия – бел. ред. ).
Когато в четвъртък Тръмп обяви в Туитър, че е време да се признае суверенитета на Израел над Голан, американският президент прекъсна водената от десетилетия политика на САЩ по отношение на Близкия изток .
В писмото, което френската телеграфна агенция е видяла, сирийският посланик се е обърнал към генералния секретар на ООН Антонио Гутереш да потвърди позицията на ООН за окупацията на Израел на Голанските възвишения, които той заграби от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година.
Запитан за позицията на Тръмп, говорителят на ООН Фархан Хак отговори, че по отношение на статута на Голан политиката на Световната организация се основава на резолюциите на Съвета за сигурност и на Общото събрание.
"Естествено, резолюциите не се променят,"е пояснил Хак. "Нашите политики остават непроменени в този смисъл."
САЩ подкрепиха Резолюция 242/1967, с която Израел се призовава да се оттегли от териториите, окупирани от него при Шестдневната война, и която се отнася до „невъзможността да се допуска придобиване на територия чрез война“.
СС на ООН прие в 1973 година друга резолюция, с която потвърждава искането за оттегляне, а в 1981 година подкрепи отделна мярка, с която се отхвърля израелската анексия на Голан.
След като Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, през 2017 г. група арабски държави представиха резолюция, осъждаща решението, на Общото събрание, която получи подкрепата на голямата част от държавите-членки.
Дипломати от ООН заявиха, че е прибързано да се спекулира дали и сега Общото събрание ще приеме подобна мярка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова