Лондон. Британските законодатели гласуваха с огромно мнозинство, за да потърсят отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, като подготвиха сцената за премиера Тереза Мей да поднови усилията си за одобряване на споразумението за развод от парламента, пише турският в. Daily Sabah.
Законодателите одобриха изявление с 412 гласа „за“ срещу 202 гласа, в което се посочва възможността да се поиска кратко отлагане, ако сделка за Брекзит може да бъде договорена до 20 март - или по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение навреме.
Само 15 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, Мей използва заплахата от дълго отлагане, за да накара поддръжниците на Брекзит в нейната консервативна партия най-накрая да подкрепят споразумението й.
Новото гласуване по сделката й вероятно ще е следващата седмица, когато тези законодатели ще трябва да решат дали да подкрепят споразумение, което според тях не предлага истинско отделяне от ЕС, или да приемат, че Брекзит може да бъде овладян или дори осуетен от продължително отлагане.
По-рано депутатите гласуваха с 334 гласа срещу 85 срещу втори референдум за членството в ЕС. Повечето опозиционни лейбъристи не подкрепиха мярката и дори участниците в кампанията за така нареченото народно гласуване казаха, че все още не е правилно парламентът да гласува по въпроса.
Правителството едва оцеля при опит да даде на депутатите контрол върху парламентарния дневен ред на 20 март с цел принудително обсъждане на алтернативни варианти за Брекзит на по-късна дата.
Говорителят на Мей заяви по-рано, че тя ще постави сделката си за Брекзит, сключена след две години и половина преговори с ЕС, на друго гласуване „ако се смята, че си струва“.
През 2016 г. британците гласуваха с 52-48% на референдум да напуснат ЕС, решение, което не само раздели основните политически партии, но и разкри дълбоки разриви в британското общество.

Превод и редакция: Калоян Пенков