Ерусалим. В отговор на тристранната среща на върха следващата сряда в Ерусалим между Гърция, Израел и Кипър, с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Турция обяви, че ще започне военноморски учения в същия ден край южното крайбрежие на средиземноморския остров и в част от изключителната му икономическа зона (ИИЗ), съобщава в. Kathimerini.
По време на срещата на върха, която получи благословията на Вашингтон, гръцкият премиер Алексис Ципрас, кипърският президент Никос Анастасиадис и техният израелски домакин Бенямин Нетаняху се очаква да подпишат споразумение, което ще проправи пътя за изграждането на източно-средиземноморския газопровод за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа.
Турция заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25 и 27 март и е запазило широка зона на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на ИИЗ на острова.
Изборът на зоната не изненадва, тъй като турският проучвателен кораб „Barbaros“ е активен в района.
Кипър, който е подал жалба до ООН за дейностите на Турция в района, продължава да се опасява от заявения от Анкара план за започване на сондаж за газ в южното крайбрежие на острова.
Срещата между тримата мъже идва и на фона на друг публичен спор между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Нетаняху.
Ердоган нарече Нетаняху „крадец, който ръководи Израел“ и „тиранин“.
Позовавайки се на обвиненията в корупция, преследващи израелския премиер, Ердоган попита: „Защо съдят него и жена му? За кражба“.
„Вие сте тиранин. Вие сте тиранин, който избива 7-годишни палестински деца“, добави той.
Нетаняху отговори в социалните мрежи, наричайки Ердоган „диктатор, който изпраща десетки хиляди политически опоненти в затвора, извършва геноцид срещу кюрдите и окупира Северен Кипър“.
„Диктаторът на Турция Ердоган атакува демокрацията на Израел, докато турски журналисти и съдии запълват затворите му. Каква шега!“, написа той. „Най-добре е да не се замесва с Ерусалим, нашата столица от 3000 години. Ердоган може само да научи от нас как да уважава всяка религия и да защитава човешките права“, заяви Нетаняху.

Превод и редакция: Калоян Пенков