Евродепутатите смятат, че Русия трябва да бъде включена в списъка на държавите, където законите позволяват пране на пари и финансиране на тероризъм.

Те включиха позицията си в резолюция, гласувана днес в Страсбург.

Според парламента в руското законодателство за борба с прането на пари и финансирането на терористични групи има съществени пропуски. Те подчертават, че няколко парламентарни комисии са изразили опасения по тях и призовават при оценката на Русия да се включи и последна информация за “Перачницата на Тройката”, която бе публикувана наскоро.

С резолюцията депутатите се произнесоха по предложения от Европейската комисия списък от 23 държави, чиито банкови транзакции и сметки на граждани трябва да се проверяват стриктно от европейските банки, агенции за недвижими имоти и други компании за евентуално пране на пари и финансиране на терористи. Това става по силата на най-новите промени в европейското законодателство.

Списъкът обаче беше отхвърлен единодушно от страните членки на 7 март, тъй като според тях Европейската комисия не е дала възможност на включените в списъка страни да се поправят и не е изслушала аргументите им.
Евродепутатите, които приеха позицията си с внушително мнозинство, изразиха съжаление за решението на страните членки и похвалиха Комисията за “точните критерии”, използвани за създаването му.

Те смятат, че страните от черния списък са упражнили дипломатически натиск и лобиране, но че те не би трябвало да попречат на евроинституциите да се борят с прането на пари и финансирането на тероризма.

Парламентът препоръчва на Комисията да отдели повече пари и хора, които да работят върху новата проектолиста. Според тях новата методология, която ще се използва за подбора, този път не бива да разчита само на външни източници. Еврокомисията беше критикувана, че е заложила главно на оценки на МВФ и на информация за скандали за пране на пари, за да състави отхвърления вече списък. Сега тя трябва да предложи нов.

В отхвърления вече черен списък бяха включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.