Както вече всички разбрахме, Facebook мрежата претърпя неочакван срив. Потърпевши бяха потребители на услугите Messenger, Instagram, WhatsApp и дори Pinterest по целия свят. Случаят изуми всички. Но на фона на цялата суматоха основателят на конкурентната онлайн услуга Telegram побърза да сподели добра новина. По време на преустановяването на работата на Facebook, регистрирането на нови потребители на другата мрежа е достигнало 3 милиона нови души. Това е голямо число за услуга, славеща се едва с 200 милиона активни потребители ежедневно. Основателят и ръководител на Telegram Павел Дуров се похвали в личния си канал. Постът гласи:

„Виждам 3 милиона нови потребители регистрирани в Telegram през последните 24 часа. Това е добре. Ние предлагаме истинска сигурност и неограничено пространство за всички“

Функционирането на Telegram е коренно различно от останалите компании. За разлика от модела с използване на реклами на Facebook тази услуга се доверява изцяло на дарения от външни лица. Фокусът на Telegram винаги е бил запазване на личните данни на регистрираните. Затова и съобщенията, които изпращате в Telegram, са криптирани. Редица експерти по сигурността изразяват съмнения относно качеството на криптирането на данните. Но от друга страна, услугата е много по-назад в сравнение с глобалния гигант Facebook, включващ вече милиарди потребители (над от десет пъти повече от Telegram).