Максимална част от поддръжката на новите изтребители ние желаем да се извършва в България. Това заявих вчера пред генерал Хупър, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Преговорите вече започнаха. Разговорите за оначи част от работат, която трябва да бъде свършена от министерството на отбраната, се водят, поясни той. По думите му другата част от работат трябва да бъде свършена от министерство на икономиката и от министерство на финансирте, най -вече за сроковете за плащане и начините на плащане.

По думите му когато става дума за поддръжка на двигателите на самолетите, това е малко по-специфична дейност.

Американският конгрес трябва да реши до каква сума американското правителство да сключи договор. Обикновено конгресът решава за по-голяма сума.Става дума за аванс, който се дава, за да може правителството, ако възникнат изисквания, да бъдат изпълните, каза военния министър.

Каракачанов очаква до началото на юни, конгресът да е гласувал тази сделка. Оттук нататък предстои договорът да бъде представен в България и ратифициран, обясни пред журналисти министърът.

На срещата с ген. Хупър Каракачанов е обяснил три основни неща, на които страната ни държи - ориентировъчната цена, която е гласувал пармалентът, срокът за доставка и третото нещо е свързано с поддръжката. Би следвало в края на юни преговорите за самолетите да приключат, ако се движим с тези темпове. Всичко зависи от това кога мине разрешението през американския конгрес. Той гласува таван на сумата, уточни Каракачанов.

Военният министърКрасимир Каракачанов направи коментар и по друга актуална политическа тема преди началото на заседанието на военната комисия в парламента.

На въпрос дали парламентът ще остане стабилет и след напускането на Воля той заяви: “Ама те напуснаха ли. Решили са да почиват може би, пролетна умора, времето се оправя, Великден наближава.”

Парламентът ще остане стабилен, не се притеснявайте, каза Каракачанов.