Докато некоректните длъжници в ромското гето в кв. „Победа” не платят задълженията си до стотинка, водата няма да им бъде пусната. Това заяви кметът Димитър Николов на Бургас пред „Флагман“, след като стана ясно, че заради борчове от 100 хил. лева е спряно водоснабдяването в бургаското гето.
 
Николов е разговарял преди минути, за пореден път с директора на ВиК Бургас Ганчо Тенев, който е бил категоричен, че няма да се прави компромис въпреки натиска, който в момента правозащитни организации и евродепутати оказват.
 
Евродепутатът от зелените Ромео Франц е изпратил писмо до омбудсмана на България Мая Манолова, МРРБ, ВиК Бургас и Община Бургас, с което в ултимативен тон настоява да бъде пусната водата на ромите.
 
„Не възприемам това като дискриминационна мярка. Опитваме се да наложим правила. Премахваме и незаконните постройки от доста време и следим да не се появи ново строителство. Добре е да се знае, че освен равни права, всички имат и равни задължения. Това касае и за онази част от населенията там, които не плащат ток и вода. На няколко пъти ги приканихме да плащат водата, задълженията са доста сериозни”, коментира Николов.
 
„Доколкото знам в Германия, ако ползваш електричество или вода и не го плащат, ти го спират. По същия начин в България трябва да следваме правилата и те да бъдат еднакви за всички”, допълни той, явно визирайки, че евродепутатът от „зелените“ Ромео Франц е от немски произход.
 
От думите на Димитър Николов стана ясно, че няколко неправителствени организации са пуснали писмото до Франц.
 
„Явно разчитат, че с този натиск от европарламента ние ще се огънем и ще пуснем водата на тези, които не си плащат. Предпочитам да имам проблеми с европарламента и да обясняваме какви са нашите ходове, да се спазват правилата”, каза още кметът на Бургас.