5-има човека харчат по 2000 лв. месечно в Общинския съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/ в Благоевград за борба с дрогата, без видими резултати от нея. Дейността им продължава вече близо 20 години. Няма конкретни данни дали и ако да – на колко наркозависими е успял да помогне съветът, защото в тази сфера действа негласното правило имена да не се споменават. Бюджетът обаче е сигурен – за 2019 г. той е 115 000 лв.

Съветът е създаден през октомври 2001 г. като наследник на Комисия по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Същата по-късно става Съвет по наркотичните вещества и прекурсорите, а накрая просто ОбСНВ в Благоевград. Председател на всичките е д-р Теменужка Любенова, която преди четвърт век беше училищна лекарка.  

Целите на съвета са от типа „меки мерки” още при основаването му. Замислен е да организира срещи по проблемите на лечението на наркоманиите със семейните лекари и аптекарите в Благоевград, членовете му да посещават родителски срещи в училищата и да анкетират родители вземат ли децата им наркотици.

Тези високи цели се изпълняват от председателката д-р Любенова, 2-ма специалисти в т. нар. превантивно-информационния център към ОбСНВ – Благоевград, секретар и сътрудник. Групата от близо 20 г. „разработва, осигурява и координира изпълнението на общинските програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества, съхранява и анализира информацията, необходима за осъществяването, координирането и изготвянето на общинските програми”. Освен това разработва и приема общинската програма за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика и, разбира се, всяка година предлага на ОбС – Благоевград проект на бюджета си

Цялата тази дейност в практически план се изчерва с печатането на брошури и дипляни, организирането на 2 конкурса и поддържане на сайт, в който се качват всякакви новини от България и света, в които има думичките наркотик, марихуана, хероин и т. н.

Най-важният човек в ОбСНВ е д-р Любенова, която контактува с институции като секретариата на Националния съвет по наркотичните вещества, Националния център по наркомании, общинските комисии по наркотичните вещества от област Благоевград, институции, служби и организации, които имат отношение към всички аспекти на проблема наркотици. Секретарят на ОбСНВ съхранява хартиената документация и контролира Младежкия общински съвет по наркотични вещества /има и такъв/, чиято дейност предварително се одобрява от председателя д-р Любенова. В превантивно-информационния център към ОбСНВ психолог подпомага работата на ОбС в писането на общинските програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества, алкохола и тютюнопушенето и се включва в разработването, организирането и провеждането на „превантивно-информационни кампании на регионално ниво с цел повишаване сензитивността на населението към проблема “наркотици”.
Сътрудник поддържа интернет сайта на ОбСНВ, в който освен световни новини за някой хванат с дрога има и полезни четива за броя и видовете наркотици, начина им на приемане и прякото въздействие върху организма на подрастващите, което звучи като реклама, защото, според автора, резултатът е „повишено настроение”. Сайтът е пълен с пунктоационни грешки. Например в рубриката „Вашите въпроси” на питане уж от страна на потребител „Пуша цигара марихуана, могат ли да ме арестуват?” специалистите отговарят: „Пушите марихуана? Да могат да ви арестуват!”, като че ли някой нарочно ще запали трева, за да влезе в ареста.

За да е по-разчупено съдържанието на сайта, на него има и рецепти за пълнен патладжан и ревю на обувки с модна марка, любима на героините от  „Сексът и градът”.

Освен брошурите, които няма информация дали никой чете, ОбСНВ прави 2 конкурса годишно. Единият е “Сърце и слово срещу наркотиците” в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, създаден през 2007 г. с цел да се подкрепят и поощряват усилията на журналистите, които отразяват съдебни дела срещу наркомани и наркоразпространители. Тъй като на регионално ниво вече почти няма журналист, който да няма грамота от този конкурс, призовете вече се раздават на национални медии, които се съгласят да бият път до Благоевград за благодарствената си грамота.

Другият е конкурсът за магистрати и полицаи „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж” в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Той е учреден през 2009 г. и цели раздаване на грамоти на хора, които професионално са задължени да се борят с криминалните прояви на обществото.

През изминалите 2 десетилетия ОбСНВ печели и няколко проекта – за дискусионен клуб, в който група специалисти изнасят по някоя сказка срещу наркотиците в училище, както и за „обмен на добри практики между подрастващи от България, Македония, Гърция и Турция”. Втгорият определено звучи като проект, по който са се разменяли задгранични визити.

За усилната си дейност ОбСНВ в Благоевград вече дори има европейско отличие от не по-малко синекурната Генерална дирекция ”Правосъдие, свобода и сигурност” към Европейската комисия в Брюксел по повод Световния ден за борба с наркоманиите – сертификат и плакет. Има и 2 сертификата от Корпуса на мира в България за сътрудничество по един от проектите, и няколко грамоти и дипломи от Националния център по наркомании и БЧК.

Специалистите от ОбСНВ организират и по едно детско мероприятие годишно – било изложба на рисунки, било летен лагер или нещо друго, в чиито наименования задължително присъства думата „наркотици”.

Когато не организира мероприятия, д-р Любенова залива медиите с уникални открития, че например соли за вана от една определена марка са вид наркотици, или пък алармира за появата на „дрога-канибал”, след употребата на която наркозависимите налитали на човешко месо. Наскоро тя оказа безценна помощ на МВР, давайки им съвет да купят повече дрегери за тестване на шофьорите за наркотици, а през 2014 г. дори успя да свали изборен клип с текст в него „И свобода за конопа”.

Въпреки дейността на ОбСНВ при вкарване в търсачката на „Благоевград” и „наркотици” излизат 331 000 резултата за половин минута, а преди по-малко от месец  ГДБОП и ДАНС за една нощ задържаха в „Струмско” 14-членна група за разпространение на наркотици в региона. И на практика няма ден, в който полицаите да не залавят някой непълнолетен с марихуана, пропуснал да прочете брошурите на ОбНСВ в Благоевград или да участва в конкурса им за рисунки.

ИРИНА ПЕНЧЕВА