Триетажен лъскав палат се издига на ъгъла на улиците "Храбрец” и "Възход” в "Столипиново” на същото място, където преди три години беше съборена къща, за която нямаше никаква строителна документация. Тогава премахването й стана по разпореждането на районното кметство на "Източен”, след като на 20 октомври 2015 г. бетонна плоча, излята за строеж на втория етаж, се срути.

Тогава отломките затрупаха лека кола, паркирана до незаконната къща. По чудо се размина без жертви. 

Въпросната постройка е вдигната без никакви документи. Сега в същия парцел, пак без одобрен проект и строително разрешение, са издигнати три масивни етажа, установява проверка на "Марица". Сградата е правена с мерак и много пари. Явно собствениците не се притесняват, че може да бъде съборена, защото е незаконна. Не би и трябвало, защото 90% от постройките в гетото са със същия статут. 

На първия етаж има четири магазина. Не е ясно как работят и дали от НАП знаят за съществуването им. Вероятно не, защото данъчните действат по документи, а такива не е възможно да съществуват. Дори администрацията в "Източен" не би си позволила да разреши разкриването на търговски обект в незаконна сграда. 

Етажът над магазините е жилищен, с големи тераси, парапети от цветно стъкло и климатици. Прозорците са с PVC дограма. Третият етаж засега е недовършен, но личи, че скоро и там ще има новодомци.

"Богати са, работят в чужбина", казва жена, която работи в съседен дюкян. На въпрос кои са собствениците вдига рамене. Вратата на къщата-палат е заключена. "Пращат багери да събарят малките будки и гаражи, където бедните хора си изкарват за парче хляб, а богаташките къщи не пипат", приказват обитатели на махалата. 

"Къщата е незаконна и сме издали констативен протокол и заповед за премахване. Срокът за доброволното събаряне на сградата изтече и ще преминаваме към следващата процедура - принудителното премахване. Това ще стане, когато имаме средства. Събарянето на такава къща струва не по-малко от 30-40 хиляди лева”, обяснява кметът на "Източен” Николай Чунчуков.

Той напомня, че преди три години след срутването на бетонната плоча в същия имот са организирали акцията по разчистването на постройката. След половин година собствениците отново са започнали да строят, отбелязва Чунчуков. 

Абсурдното е, че в незаконно застроения парцел част от земята е общинска собственост. "Инвеститорите" не са подавали молба за закупуване на общинския дял, както изисква законът. В районното кметство от тях не е постъпвало искане за виза за проектиране, нито е бил внесен проект. Съответно не е издавано строително разрешение. Въпреки това сгазилите закона се радват на комфорта в новия си дом за завист на сиромасите в махалата. 

Николай Чунчуков отказва да назове имената на добре облечените ромски бизнесмени. "Има забрана да се оповестяват личните данни и аз не мога да я пренебрегна”, обяснява районният кмет. Не става ясно в крайна сметка знае ли чия е незаконната къща, или не. Обяснява, че често ромите, които вдигат къщи без документи, криели самоличността си. Така де юре гетото се застроява незаконно под носа на институциите от "неизвестни извършители", макар де факто всички да знаят кой строи.