Федералните власти на САЩ провеждат проверки срещу редица украинци, които присъстваха на инаугурацията на Доналд Тръмп. Това съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“.

Според неговите източници, по време на инаугурацията на Тръмп, проведена на 20 януари 2017 г., са пристигнали „десетки украински политици и бизнесмени“. Някои от тях, според публикацията, са се срещнали с „влиятелни републиканци, членове на Конгреса и близки съюзници на президента Тръмп“. Някои от тези украинци, както се казва в статията, биха могли да „симпатизират на Москва“ и изразяват готовност да действат като посредници, за да нормализират отношенията между Киев и Москва и да премахнат антируските санкции.

Това, според вестника, е заинтересувало от подчинените на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър, който провежда разследване във връзка с намесата на Руската федерация в американските избори, както и федералните прокурори. Разследващите, установяват как някои от украинците са пристигнали в Съединените щати, както и кой ги е поканил на инаугурацията на Тръмп.

Сред украинските политици и бизнесмени, които дойдоха във Вашингтон по време на встъпването в длъжност, изданието споменава Сергей Кивалов, Павло Фукс и Борислав Берьоза. Както е отбелязано в публикацията, бившият украински законодател Андрей Артеменко каза, че два пъти е бил разпитван от служителите на ФБР и от подчинените на Мълър. Според съобщения в медиите той и преди това е пътувал до Съединените щати, за да предложи на администрацията на Тръмп план за нормализиране на отношенията между Украйна и Русия.