Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обясни как общите европейски отбранителни сили „вече се оформят“. По думите ѝ, Германия и Франция са движещите сили в европейската отбрана и заяви,ч е двете страни ще си помагат в случай на въоръжено нападение над териториите им. Това става ясно от нейно изявление във вестник „Ханделсблат“.
 
Тя отвърна и на атаките на скептиците относно отбранителната схема за Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), която действа от 2017 година и според която европейските армии ще си сътрудничат във военни проекти.
 
Един такъв проект, започнат през ноември, включва Франция, Белгия и Кипър, които трябва да развиват ракетни системи  с определен обхват.
 
Фон дер Лайен каза, че 25 стани са се присъединили към PESCO „не защото следват изискванията на Брюксел, а доброволно, защото ползите са очевидни и защото в интерес на сигурността на Европа“.
 
В отговор на статия на бившия министър на икономиката Волфганг Клемент тя посочи как реформите сближават националните армии на държавите-членки.
 
„Тази общност трябва да може да се защитава“, казва германската министърка. Тя предлага и създаването на комитет по сигурността в Европейския парламент, който да бъде информиран за „кризисни сценарий“, когато се случат такива.
 
Изявлението идва, след като германското правителство се одобри варианта за разширен текст на Елисейския договор от 1963 година за приятелство между Западна Германия и Франция. Разширеният договор ще бъде подписан по-късно този месец от канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.