Ремонт на улици, детски и спортни площадки и нова техника за почистване поискаха благоевградчани на общественото обсъждане на проектобюджет 2019 на общината. Зала 5 в кметството бе пълна снощи с общински съветници, служители от администрацията и по-малко граждани, което провокира съветника Калоян Ханджийски да пита защо не е предпочетена по-голяма зала, за да не стоят прави половината от присъстващите. Обсъждането стартира с кратки доклади на съответните заместник-кметове за планирания бюджет в секторите, за които отговарят. Планираният за 2019 г. бюджет на община Благоевград е в размер на 72,5 млн. лв. Зам. кметът по икономика Иво Николов  отчете още в началото, че 40 млн. лв., което е с 5,3 млн. лв. повече от миналата година са разчетени за делегирани държавни дейности, а за местни и делегирани държавни дейности е предвидена държавна субсидия от  32,5 млн. лв.

От централния бюджет 2,9 млн. лв. са общата изравнителна субсидия, 291 000 лв. отиват за зимно поддържане и снегопочистване, а 1,2 млн. лв. е целевата  субсидия за капиталови разходи.

Очакваните неданъчни приходи на общината са в размер на 12,3 млн. лв., в това число 7,3 млн. лв. от такси и 2,8 млн. лв. са приходи от продажби, наеми и дивиденти, а от продажби на нефинансови активи се очакват 1,7 млн. лв. Заложеният ръст на средствата за заплати на администрацията и осигурителни вноски е с 10 % .

Средно 20 % ръст е предвиден при заплатите на педагогическия персонал, работещ в системата на общинското образование, съобщи зам. кметът по хуманитарните дейности Хр. Шопова. „Новото тази година е  създаването на фонд „Култура“ с 200 000 лв., който чрез проекти ще съфинансира граждански и на неправителствени организации  инициативи“, съобщи тя. 3 175 000 лв. са заложени за общинските институции, предоставящи социални услуги. За целеви помощи, които ще се раздадат с решение на ОбС, се заделят 100 000 лв., което е с 37% повече от м.г.

27 628 000лв, с 18 % повече от 2018 г., се предвиждат за образование, ръстът е  заради предвиденото увеличение на заплатите в сферата.

Субсидията за здравеопазване е 3,1 млн. лв., с 9,8 % повече от м.г. Отделно от тази сума за Общинския съвет по наркотични вещества са разчетени 115 000 лв.

1 679 000 лв. делегира държавата на община Благоевград за култура през 2019 г. и тези средства ще се разпределят за Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека и читалищата. Отделно от общинския бюджет са предвидени 4,5 млн. лв. за финансиране на общинските културни институции – ансамбъл „Пирин“, Биг Бенд Благоевград, Камерна опера, Общинска галерия, Куклен театър, зоопарка, както и общински културни мероприятия. За финансиране на спорта през годината се заделят 770 000 лв., като отделно за ОФК „Пирин“ се планират 490 000 лв., а за „Спортни имоти“ – 881 000 лв.

1,8 млн. лв. са предвидени за жилищно строителство, благоустройство на улици, ВиК мрежа и осветление. 8,6 млн. лв. са средствата за озеленяване, опазване на околната среда и за чистота, а за разходи по транспорт, поддържане и ремонт на пътища са планирани 861 000 лв.

Сред любопитните обекти, включени в капиталовата програма на кметския екип, наред са видеонаблюдението на детските градини на стойност 85 800 лв., ремонт на басейна в ХІ ОУ „Хр. Ботев“, за който се заделят 307 800 лв., за улично осветление на кв. „Вароша“ се предвиждат 58 000 лв., заделят се още близо 50 000 лв. за осветление на улици в града и селата Изгрев, Бистрица, Селище и Марулево. 1 234 280 лв. се предвиждат за благоустрояване на ул. „Листопад” с изместване на захранващ водопровод, 2 077 614 лв. се планират пък за благоустрояване на улиците „П. Хитов“, „Хан Крум“ и района на зоопарка, а за ул. „Здраве“ се заделят 3 024 800 лв.

 „Почти тройно повече, около 360 000 лв., са заложени за измиване на града през 2019 г.”, посочи зам. кметът по строителството инж. Тунева. Зам. кметът по европроектите Зорница Кралева даде подробна справка за преходните проекти, които общината изпълнява и за предстоящите, сред които и този за интеграционен градски транспорт на стойност 4 321 000 лв. за подлез към кв. „Грамада”. „На 17 декември кметът подписа договор за изграждане на анаеробна инсталация на новото сметище на стойност 36 млн. лв.“, обяви тя. С 1 млн. лв. от Министерство на младежта и спорта до края на годината се планира изграждане на козирка над трибуните на стадион „Хр. Ботев“.  Предвидените средства по оперативни програми за община Благоевград през 2019 г. са 28 315 951,90 лв., като от тях само 540 000 лв. са собствените приходи”, обобщи З. Кралева.

На въпросите и предложенията на гражданите за включване на обекти в бюджет 2019 отговаря кметът Атанас Камбитов. Съветничката Г. Муртова настоя, ако за ул. „Кресна“ в кв. „Старо Струмско“ няма средства за ремонт, да се намерят поне за по-късата ул. „Влахина“ и част от двора на старческия дом да се обособи за спортна площадка за децата в квартала. Величка Мангурева благодари, че най-сетне улиците „Ст. планина“ и „Мелник“ ще се ремонтират, включително и ВиК, и поиска в района да се направи детска площадка, за да не ходят децата в дворовете на Пето училище и НХГ. Недоволен остана обаче Мирослав, който живее на ул. „Свобода“, за която се оказа, че пак няма предвидени средства за основна реконструкция, а само 12 000 лв. за работен проект. Удовлетвори го обаче гаранцията на кмета, че независимо от предизборната година, ще започне събаряне на незаконните постройки в старата циганска махала. Идеята на съветника К. Ханджийски да се предвиди пешеходен подлез, който да свързва алеята към Бачиново с тази край р. Бистрица, според кмета не може да се реализира технически, но той заяви, че все пак ще се направят допълнително проучвания. В отговор на негови питания стана ясно още, че заложеният ръст от 5% на приходите от данъци са на база събираемост, не на увеличения, както и че за изграждане на паркинг пред поликлиниката още няма представен проект.

 Христо Марков от кв. „Еленово 2” изиска информация за улицата, на която е кооперацията, в която живее – „Орфей“. „От 10 г. газим кал, а си плащаме данъците“, директен бе мъжът, на когото от общината обещаха още в началото на идната седмица да дадат отговор какво може да се направи през 2019 г. Съветничката Г. Янчева настоя да се измисли вариант за пешеходен достъп от ул. „Възрожденска“ до улиците „Дойран“ или „Славянска“, за да не се налага хората, които живеят на метри от тях, да обикалят по 2 км. Миленков настоя в общинския бюджет да се предвидят средства за нови машини за почистване на града, тъй като старите повече вдигат прах, отколкото вършат работа. Мъж от ул. „Родина“ поиска да се планира поне осветление на дългата около 200 м улица, тъй като за 2 г. там били откраднати 2 луксозни джипа. Благоевградчанин попита за плановете на общината за ски център „Картала” и кметът заяви, че идната седмица ще има повече яснота след планирана среща с новия евентуален съдружник. Той отбеляза, че пускането на пистата този сезон ще е първият въпрос, който ще  се постави.

От името на жители на с. Покровник председателят на ОбС Р. Тасков предложи да се заложат средства за спортна площадка в двора на бившето селско училище и около 10 000 лв. за ремонт на две стаи в кметството за два клуба. Оказа се, че са предвидени 68 000 лв. за изграждане на площадка за спорт в селото.

Проектът за бюджет, обсъждан вчера, не бе окончателен, той ще претърпи промени във връзка с поставените от благоевградчани предложения и ще се внесе за окончателно обсъждане и одобрение от местния парламент, обеща на финала кметът Ат. Камбитов.

На излизане от общината малцина съветници се спряха пред група граждани,  които бяха излезли на площада в подкрепа на протестиращите във Войводиново.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА



  • Съветничките Г. Муртова и Г. Янчева също направиха предложения за промени в бюджет 2019