В Благоевград не се забелязва бум на болни от грип, но грипната вълна приближава, категорични са лекарите. Пикът на грипа се очаква в средата на месеца, а според общопрактикуващия лекар д-р Емил Цветков грипът ще ни удари още в началото на другата седмица.

„От три дни пред моя кабинет е пълно с болни от сутрин до вечер. Има скок на вирусните инфекции. Цели семейства се оплакват от висока температура – 39 градуса, болки в гърлото и болки директно в трахеята при кашлица. Симптоматиката е една и съща и според мен се върви към епидемия, като очаквам това да се случи или в края на седмицата или в началото на следващата. Има вече и болни с усложнения и бронхопневмонии”, заяви джипито д-р Емил Цветков.

Той уточни, че медикаментите, които изписва първоначално, са противовирусни и симптоматични, като задължително препоръчва на пациентите си да дойдат на контролен преглед.

Много болни преминават и през кабинета на д-р Виктория Каракостова, която има над 2500 пациенти като общопрактикуващ лекар. „Днес съм прегледала над 20 болни – деца и възрастни. Повечето са с фарингити, трахеити, но все още няма разгърната грипна симптоматика. Има обостряне на хроничните заболявания – белодробни, исхемия, хипертония, което е типично при студовете. Грипната вълна се задава, лошото е, че очакваме да бъде с усложнения. Това е така, защото много хора не успяха да си направят противогрипни ваксини, които свършиха още през октомври в аптечната мрежа”, обясни д-р Каракостова, бивш зам. шеф на борда на директорите на благоевградската болница.

„Вътрешно отделение е пълно, имаме 32-ма пациенти, даже се наложи да вкараме още едно легло. В момента обаче няма нито един с грип. Лекуваме хора с обострени бронхити и пневмонии”, каза шефът на вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев.

Няма болни деца от грип и в детското отделение на болницата. „В отделението има 13 деца, при капацитет от 29 легла. Няма наченки на грипна вълна, но сме в очакване, нали вече в София беше изолиран щам на свински грип, тип „Калифорния“, у една майка”, заяви шефката на детското болнично отделение д-р Христина Марянова. Нейният професионален съвет към майките е да избягват обществените места, да проветряват помещенията, да спазват по-висока хигиена, да носят маски и да дават на децата си приоритетно плодове и зеленчуци.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА


  • Христина Марянова