Ако проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, държавата трябва да има блокираща квота, за да гарантира сигурността. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред членовете на парламентарната Комисията по енергетика във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, предаде Агенция „Фокус“.
 
По думите ѝ който и да дойде за стратегически инвеститор, за страната остава ядреният риск. „Не възнамеряваме да се дава допълнителен ресурс“, допълни Петкова.
 
По думите ѝ блокиращата квота може да бъде и такова участие, което дава основание и право на страната да участва във взимането на определени решения, които са важни. „Добре е да положим усилия, да опитаме да направим нещо. Разбира се, единствено и само проектът да се реализира на пазарен принцип“, каза още Петкова.
 
„Вече са в ход срещи с нашите партньори от Черна гора, които проявяват много сериозен интерес за участие в проекта. Предстоят разговори с нашите македонски партньори.“, каза Петкова и обясни, че проектът ще бъде представен и пред Сърбия. „Разбира се, с руските колеги, които са конструктури на проекта и производители на оборудването, на всички е ясно, че без тях няма как проектът да бъде реализиран. Ще направим всичко необходимо да промотираме проекта ,да разкажем за него и съответно да привлечем инвеститори. Към проекта определено има доста сериозен интерес. Аз съм приятно изненадана и съм оптимист по отношение на интереса към проекта“, каза ще Петкова.