Законът за личната помощ не е обикновен закон. Това е изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество и на политиците. Това заяви на брифинг в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова след приемането на новия закон, предава БТА.

По думите й майките са показали, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да е успешна, ако е справедлива, ако човек вярва в нея и стои докрай. Майките дадоха урок и на институциите, на политиците, за това че трябва да слушат гласа на хората, каза омбудсманът. "Най-лесно е да кажеш "не става", "не може", "това не е възможно". Доказахме, че е възможно", отбеляза тя.

Тя припомни, че когато е бил внесен в парламента, законопроектът за личната помощ се е превърнал в един от най-отричаните и критикувани проекти. По думите й в началото не се е чула добра дума отникъде, нито от институции, нито от депутати, нито дори от синдикати и организации на хората с увреждания. Омбудсманът отбеляза, че приемането на закона днес и аплодисментите в пленарна зала са голяма, изстрадана победа. Тя благодари на всички, които от първия до последния момент са стояли зад този закон. Благодаря и на тези медии, които обективно и честно ни отразяваха, посочи тя.

Благодаря на всички, които направиха възможно каузата "лична помощ" от страдание през надежда да се превърне в реалност, заяви на брифинга председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.

Благодарение на диалога, на разумния компромис ние взехме правилните решения, приехме тези два изключително важни закона за бъдещата политика за хората с увреждания, заяви зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ. Според нея законите ще бъдат работещи. По думите й политиката за хората с увреждания винаги е била приоритет на правителството и ще бъде такава и в бъдеще. Тя отбеляза ролята и на премиера Бойко Борисов за приемането на двата нови социална закона и за личната му ангажираност с финансовото обезпечение. Ангелова благодари на представителите на протестиращите майки, на омбудсмана и на всички народни представители, които вчера и днес са подкрепили законите.

Законът за личната помощ е един изстрадан закон, изстрадан от всеки един от нас през последните месеци, защото много пъти бяхме между "Осанна" и "Разпни го", коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Проведохме десетки срещи, много от тях бяха драматични, но в крайна сметка стигнахме до един закон, към който имаше недоверие, че може да бъде приет, отбеляза той.

Приемането на този закон не би било възможно без съдействието и ангажираността на много хора - премиера Борисов, благодарение на чиято ангажираност се решаваха най-тежките, най-сложните въпроси, финансовия министър, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев, колеги, които участваха в срещите, каза Петков. Той допълни, че работата продължава със законопроекта за социалните услуги.