Съд в Истанбул издаде заповед за арест за журналиста в изгнание Джан Дюндар, който е обвинен в опит за сваляне на правителството заради предполагаемото му участие в протестите за парка Гези през 2013 г., предаде ДПА.

Джан Дюндар е бивш главен редактор на критичния към правителството светски вестник "Джумхуриет". Той избяга в Германия през 2016 г., след като бе осъден за разкриване на държавни тайни в статия за турски военни пратки в Сирия, припомня БТА.

От службата на главния прокурор на Истанбул съобщиха вчера, че Дюндар е свързан с известния активист Осман Кавала, който е задържан в предварителен арест повече от година без повдигнати обвинения. Прокуратурата обвинява Дюндар, че е работил с Кавала за организирането и разпространяването на протестите от Гези, съобщи Анадолската агенция.

В момента Дюндар е съден задочно, след като Върховният апелативен съд отмени по-рано тази година неговата присъда като твърде лека. Съдът поиска Дюндар да бъде съден повторно по обвинения в получаване на секретна информация с цел шпионаж.

Според службата на главния прокурор на Истанбул конкретни доказателства сочат, че Дюндар е работил за "подстрекаване към хаос" и е насърчавал "терористи". Прокуратурата се позовава на негови коментари в социални медии и на телефонни разговори между Осман Кавала и журналиста.

Отделно главната прокуратура на Истанбул обвинява за протестите в парка Гези фондацията на Осман Кавала Анадолски културен институт и фондацията на американо-унгарския инвеститор и филантроп Джордж Сорос.

Протестите за парка Гези започнаха като акция в защита на околната среда, но бързо прераснаха в мащабни демонстрации срещу правителството и тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган, припомня ДПА.

Агенцията посочва, че Анадолският културен институт работи с германския институт Гьоте в Истанбул. Фондацията "Отворено общество" на Джордж Сорос обяви миналата седмица, че се изтегля от Турция.

Общо 14 души, сред които преподаватели и активисти на неправителствени организации, бяха арестувани миналия месец по обвинения, че са работили заедно с Кавала за сваляне на правителството по време на протестите за парка Гези. Тринайсет от тях бяха освободени по-късно.

Миналия месец Ердоган свърза арестите със Сорос. "Лицето (Кавала), което финансира терористите по време на инцидентите в Гези, вече е в затвора. И кой стои зад него? Известният унгарски евреин Сорос", каза Ердоган на среща с валии в Анкара и обвини милиардера, че опитва "да раздели и унищожи държави".

Службата на главния прокурор на Истанбул описа Сорос като "важна фигура" зад протестите в Грузия, Сърбия, Украйна и арабските държави.

Правителствената кампания срещу организации на гражданското общество продължи вчера, като на прицел бе взета германската фондация "Фридрих Нюман", съобщава ДПА. Според ислямисткия вестник "Йени акит" германската фондация подкрепя "тъмни сили". Турският вестник написа, че фондация "Фридрих Нюман", която подкрепя либерализма и е свързана с германската либерална Свободна демократическа партия, подкрепя организации, доскоро финансирани от Сорос и включвали гей и лесбийски организации.