На днешния 9 ноември рожден ден празнува един от най-популярните и обичани футболисти в света от края на XX и началото на XXI век – Алесандро Дел Пиеро. Роден през 1974 година в Конеляно, Италия, той започва професионалната си кариера едва на 17 година в Падуа.

Звездата му обаче изгрява в Ювентус, където Дел Пиеро изиграва 19 сезона от 1993 г. до лятото на 2012 и е дългогодишен капитан на отбора.

С националния отбор на Италия пък печели Световното първенство в Германия (2006), сребърен медал от Евро 2000, както и две титли от Европейски първенства за младежи (1994 и 1996 г.).

Ето какво може би не знаете за легендарния италиански нападател:

Бъдещата футболна звезда е родена в семейството на електротехника Джино и домакинята Бруна. Баща им обаче е бил луд фен на футбола и така двамата му сина – Стефано и Алесандро, започват да тренират.

Интересно е, че бъдещият топ нападател първоначално започва да играе като... вратар. А причината е доста интересна – майка му настоява малкия й син да играе на този пост, за да се поти по-малко и да не се разболява.

Бъдещата футболна звезда се справя добре в училище и завършва счетоводство.

Той е рекордьор по мачове и голове за Ювентус - 705 мача и 290 гола.

За Ювентус Дел Пиеро дебютира срещу Фоджа на 12 септември 1993 г., когато Джовани Трапатони го пуска в игра в 74-та минута. Още в следващия мач срещу Реджина, където той отново остава резерва, той отбелязва и първия си гол с екипа на отбора само минута след като влиза в игра.

През 2000 г. е обявен за най-скъпоплатения футболист в света с приход от 10 милиона евро за тази година от заплата, премии и реклами.

През 2005 година се жени за своята съпруга Соня, от която има 3 деца.

За националния отбор на Италия изиграва 91 мача, в които отбелязва 27 гола.

С Ювентус той става 6 пъти шампион на Италия.

Класиран е на 49-о място в Юбилейната анкета на УЕФА за най-добър футболист за периода 1954-2004 година.