Навръх Пасха, еврейския Великден, няколко сгради в центъра на Дупница осъмнаха облепени с некролози на Хитлер. Неизвестните засега извършители призовават от тях хората да се съберат на еврейските гробища в Дупница и да почетат 74 години от смъртта на Фюрера.
По този повод кметът на общината Методи Чимев излезе с официално обръщение към жителите на града. Ето каква се казва в него:
“Във връзка с появилите се в централната част на Дупница некролози на Адолф Хитлер, в които се съобщава за възпоменание в негова чест на Еврейските гробища, съм длъжен не само като кмет на тази община, но и като обикновен гражданин, да заявя следното: Град Дупница винаги е бил пример в България за толерантност между отделните етноси и общности. Подобна провокация по никакъв начин не би могла да създаде етническо напрежение в Дупница. Жителите на общината неведнъж са показвали и доказвали, че подобни гнусни опити за всяване на омраза нямат своите последователи и няма и да имат. До напрежение няма да се стигне и този път.
Притеснителен е обаче фактът, че в нечий болен мозък се е родила подобна идея, която е решил да “реализира” в нашия град. Идея, която е цинична, идея, равносилна на гавра и сама по себе си престъпна.
Надявам се и вярвам, че тези провокатори ще бъдат установени от органите на реда в Дупница, след което ще понесат своите последствия от Закона за подбуждане към етническо напрежение. Разпоредил съм проверка на всички записи от камерите, за да съдействаме и на РУП – Дупница за установяване на извършителите”, заяви градоначалникът.
По повод провокацията председателят на еврейската общност в Дупница Леонид Хаздай заяви пред “Струма”: “Некролозите на Адолф Хитлер в Дупница са разлепили гастрольори. Мероприятието според мен е свързано с предстояща конференция в София на международни организации, свързани с нацизма. В Дупница евреите са уважавани като етнос. Подадох сигнал в общината за некролозите. Ние, малкото останали евреи в Дупница, се чувстваме обидени от този грозен акт на възхвала на човека, който изби милиони наши братя по света. На 21 април ние, евреите, празнуваме Пасха, нашия Великден. Християните празнуват Цветница. И двата празника са уважавани еднакво и от християни, и от евреи. Надявам се полицията да издири кой е разлепил некролозите и да получи възмездие”, заяви Л. Хаздай, който вчера отпразнува със семейството си Пасха и 45-ия си рожден ден.
В Дупница през 1912 г. са живеели 3600 евреи. Днес броят им е около 60 души. Голяма част от тях са в смесени бракове.
“Каква е тази глупост? В Дупница няма етническо напрежение. Защо искат да настроят хората едни срещу други? Дупница е единственият град в България, където няма етническо напрежение. Няма да се отдадем на тази провокация. Който иска, нека си празнува рождения ден на Хитлер!”, заяви вчера Калин Георгиев, лидер на ромите в най-многолюдния ромски квартал в Дупница “Гиздова махала”.
ЙОРДАНКА ПОПОВА