Благоевград. Задълженията на СБАЛО „Свети Мина“-Благоевград за 2018 година са 2 133 000 лв., като най-голяма част са задълженията към доставчици. Това каза по време на редовна сесия на Общински съвет-Благоевград, управителят на Специализирана болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) „Свети Мина” ЕООД – д-р Георги Георгиев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той обясни, че другите задължения се формират от работни заплати, данъци и неустойки. „Откакто съм избран отново за управител, вече съм организирал два медицински съвета. Работя в насока да привлека и специалисти, които да освежат екипите и да имаме повече приходи от НЗОК. Има предложение, като изтече европроекта, на мястото на стария апарат да се монтира линеен ускорител, който няма да струва абсолютно нищо, а ще даде възможност за извършване на една по-високо технологична дейност“, подчерта д-р Георгиев. Според медицинския съветник Кирил Ваклинов трябва да се обърне внимание не само на медицинския персонал, но и на другия персонал, който се равнява на 40 души. По думите му за 2018 година пада заболеваемостта на раковите заболявания, както и смъртността, но все пак е необходима реформа, която трябва да бъде проведена от сегашния управител. В крайна сметка отчетът на специализираната болница по онкология за 2018 година бе приет.
Общинския съвет прие предложение за финансиране на Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград.
С 27 гласа „за“ Общинският съвет гласува за приемане на годишен финансов отчет и баланс за 2018 година на общинско търговско дружество „Паркинги и гаражи- Благоевград” ЕООД. Бяха приети също така и годишните отчети на: общинско търговско дружество „Биострой” ЕООД; общинско търговско дружество „Медицински център I- Благоевград” ЕООД; общинско търговско дружество „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград” ЕООД; „Център за психично здраве – Благоевград” ЕООД; „Благоевград инвест 2016” ЕООД; „Благоевград фест 2017”; „Общински футболен клуб Пирин” ЕООД.
Годишният отчет на общинско търговско дружество „Пазари” ЕООД бе приет, но преди приемането му възникнаха някои дебати. Общинският съветник Владимир Елезов коментира, че финансовият резултат на дружеството е положителен, но според него тази сграда на закрития пазар деградира от година на година все повече и повече и може да се срути. Управителят на дружеството посочи, че за да се направи нещо трябва да имат съгласие на поне 75% от собствениците, а в момента тече козметичен ремонт. От своя страна кметът д-р Атанас Камбитов подчерта, че може би е време да се помисли за трансформация на материалната база на „Пазари“.
Натали СТЕФАНОВА