Велико Търново. Официално беше открита обновената детска градина „Пролет“ във Велико Търново. Ремонт на сградата не бе правен от повече от 80 години. Дейностите бяха част от проект „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново“ по ОП „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В рамките му са реализирани дейности по укрепване, ремонт и реконструкция на фасадата на сградата. Изградена е нова отоплителна инсталация, подменена е дограмата и е поставена топлоизолация. Освен това е обновена вътрешността, а дворът е облагороден. Общата стойност на проекта е 8 694 068 лв., от които за ДГ „Пролет“ – 432 775 лв. Приветствие към гостите на днешния празник отправи кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.
„Дойде време, след 82 години от създаването на това детско заведение, то да придобие съвременен и европейски вид. Радвам се, че днес дадохме краят на този проект и, че всичко по него приключва. Ако тази градина не беше дарена през далечната 1952 година, от една жена с много добро сърце, нямаше как днес ние да сме тук . Искам да благодаря на строителната фирма, на ръководството на проекта, на учителите и целия персонал за това, че дават нужното внимание на нашите деца“, каза още кметът. Поздрав към всички събрали се отправи и директорът Петя Цикалова. Тя също изказа благодарност за всичко направено до момента. „На първо място искам да благодаря на Община Велико Търново, за това, че нашата градина беше една от първите определени за участие в проекта. Искам да благодаря на фирмата изпълнител, към колектива на ДГ „Кирил и Методий“, че ни предоставиха база, благодаря и на родителите, които бяха съпричастни и помагаха“, допълни Цикалова.
Последва водосвет на обновеното детско заведение, воден от отец Славчо. В тържеството се включиха още Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование и спорт“ в Община Велико Търново, екипът за управление на проекта, представител на фирмата, изпълнител на дейностите, експерти от Общината, директори на образователни институции, педагози и родители. Малчуганите бяха подготвили за всички тях богата програма с много весели песни и танци.
Луиза ТРАНЧЕВА