София. През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото, като цяло“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че паметта на хората, градили България и тези, които я прославят и днес със своето творчество, дават примера и посоката за развитие на младите и талантливите хора и духовните основи за развитието на цялата ни нация. „Вярвам, че запазването на духа и паметта на града е наш дълг, както пред великите ни предци, така и пред хората в София“, каза столичният кмет.
„През последните години, с усилията на Столична община, музеят за История на София, професионални и родолюбиви организации, успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника, със средства, които предоставихме на столична програма „Култура“, посочи кметът на София.
По думите й Столичната община високо цени подкрепата на всички институции, допринесли за възстановяването на бюст-паметника на композитора Панчо Владигеров, като събитие, част от националната програма за честване на 120-годишнината от рождението му.

Ирина ИВАНОВА