2017 ще си остане една от най-мрачните за експертите по киберсигурност. Тогава, неизвестна засега групировка (САЩ обвиниха официално Северна Корея) пусна в действие WannaCry, разрушителен крипточервей, използващ два експлойта за уязвимости в Windows. Въпросните експлойти се възползваха от дупки в SMBv.1 протокола и улесняваха вирусното разпространение на зловредни програми по мрежата. Самите те, кръстени ETERNALBLUE и DoublePulsar, споменатите кибероръжия, бяха дело на американските шпиони, станали достъпни на престъпниците по цял свят след публикуването им от страна The Shadow Brokers. Глобалната криптоепидемия засегна над 150 държави по света, коства милиони долари и изгубени завинаги данни, спомени и файлове.

Като истински супергерой обаче, на сцената се появи Маркъс Хътчинс, независим експерт по сигурността, който откри слабост в комуникацията на WannaCry, с което атаките бяха осуетени и вероятно десетки хиляди компютри спасени. Историята обаче няма щастлив край за Хътчинс. Той беше арестуван скоро след това и обвинен за създаването на зловредна програма, крадяща финансова информация – нещо, което, както се оказа по-късно, той е направил преди да премине от страната на „добрите“ и да започне да се бори със заплахите.

През миналата седмица, Хътчинс се изправи пред съда, където призна вината си за две от десетте обвинения, които му бяха предявени от американската държава, като съдът реши да пренебрегне останалите обвинения при определяне на присъдата му, предава Reuters. „Признах се за виновен по две от обвиненията, свързани с написването на зловредната програма в годините преди да започна кариерата си в областта на киберсигурността“, заяви официално той, цитиран от новинарската агенция. Хътчинс очаква какво ще е наказанието за действията му, което едва ли ще е малко.