Водеща тема за чуждите издания е вторият тур на президентските избори в Украйна, произведен вчера.

След втория тур остана само един висящ въпрос във връзка с вчерашните президентски избори в Украйна: ще успее ли Петро Порошенко да намали значително разликата в гласовете (след пълното преброяване на бюлетините) и по този начин да избегне пълно унижение, пише вестник "Индипендънт". Украйна почти със сигурност навлиза в нова политическа епоха, но не е много ясно каква ще бъде тя, отбелязва британското издание.

Володимир Зеленски ще застане начело на една страна, изправена пред множество предизвикателства, сред които трудностите в икономиката и продължаващата война с проруските сепаратисти в Източна Украйна, в която загинаха повече от 13 000 души, пише британският вестник "Гардиън".

Зеленски се възползва от недоволството на избирателите от Порошенко, който дойде на власт преди пет години след революцията на Майдана. Шоколадовият магнат милиардер обеща на украинците, че ще живеят по нов начин, но според мнозина промяната се случваше твърде бавно, посочва "Гардиън".

Комедиен актьор, който играе ролята на президент в телевизионен сериал, превърна изкуството в реалност, след като спечели убедително на изборите срещу досегашния президент на Украйна, пише вестник "Дейли телеграф".

Липсата на реформи след революцията от 2014 г. доведе до подкрепа за политическия аутсайдер (Володимир Зеленски), който обеща да се бори срещу корупцията и да остане на президентския пост само един мандат, изтъква британският всекидневник.

След пет години на война с проруските сепаратисти в Източна Украйна украинските избиратели изглежда показаха, че са по-заинтересувани от вътрешни заплахи като корупцията и бедността, игнорирайки предупреждението на Петро Порошенко, че гласуването за един комедиен актьор може да доведе до болезнени последици, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Победата на Зеленски, ако бъде потвърдена от официалните резултати, ще нанесе съкрушителен удар на политическия и бизнес елит, чийто представител е Порошенко, отбелязва американското издание.

Комедийният актьор Володимир Зеленски спечели убедителна победа на вчерашните президентски избори в Украйна, след като милиони избиратели, изморени от войната и икономическите трудности, изразиха недоволството си от управляващия елит и създадоха нова неяснота за изключително важната си в геополитическо отношение страна, пише американският вестник "Вашингтон пост".

Пет години, след като излязоха по улиците, за да направят революция, украинците вчера отново нарушиха статуквото, избирайки за президент политическия новак Володимир Зеленски, пише френският вестник "Монд". Украинците предпочетоха да скочат в неизвестното, вместо да вървят по познатия път заедно с една загубила доверието им политическа класа, която в продължение на години пренебрегваше задълженията си, отбелязва "Монд".