Една от най-колоритните звезди на световната музикална сцена - Роби Лакатош, ще се срещне за пръв път с българската публика в дните на Европейския музикален фестивал във Варна, който  се организира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

В морската столица унгарският музикант ще пристигне със своя ансамбъл от петима музиканти  - цигулка, контрабас, китара, пиано и цимбал – и ще представи програма, съчетаваща разнообразие от класически шедьоври на Бах, Вивалди, Калман и Монти, както и джаз импровизации и унгарска циганска музика. Концертът е тази вечер, зала 1 на ФК, с начало - 19 ч.

Роби Лакатош е титулован от критика и почитатели като потомствения Крал на циганската цигулка. Той е всестранно надарен музикант, отличаващ се с необикновена стилистична универсалност. Интерпретира с еднаква импулсивност и в класическия стил, и в джаза, и в унгарския фолклор. И от сблъсъка на жанрове и култури създава един забележителен микс, поднесен с брилянтна техника и импровизаторско майсторство. Определян  като класически виртуоз, джаз импровизатор, композитор и аранжор,  Лакатош е всъщност всички тези неща наведнъж , което го превръща в един от най-добрите цигулари на нашето време. 

Класическата си школовка получава в Консерваторията „Бела Барток“ в Будапеща, където завършва с първа награда за класическа цигулка през 1984 г. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в "Les Atéliers de la grande Ille" в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели  и с едни от най-големите джаз имена като Хърби Ханкок и Куинси Джоунс. Изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда – сър Йехуди Менухин, за когото клубът става любимо място в Брюксел.

Лакатош свири в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути  го кани на  фестивала в Равена, а  Зубин Мета още при първата си среща с импровизаторския му талант го ангажира в постановката на „Прилепът“ в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани пристигат постоянно от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.

Лакатош изпълнява собствени аранжименти с големи европейски оркестри като Националния оркестър на Франция, Камерния оркестър на Германската филхармония, Оркестъра на Дрезденската филармония, Цюрихския камерен оркестър, Оркестъра на Романска Швейцария.

Той е първият и единствен цигански цигулар в света с ексклузивен контракт с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава престижната награда Echo-Klassik.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html