Димитър Николов вкарва Бургас в нова епоха с разкриването на медицински факултет

Аз съм жив свидетел какво направи кметът Димитър Николов, за да бъде факт този факултет, въпреки че университетите не са задължение на Общината, споделя собственикът на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих (вляво)


Идеята съществува от почти осем години 

- Г-н Абумелих, преди дни бе съобщено, че Министерски съвет е разрешил откриването на факултет по медицина. Защо това е голяма новина за града и с какво този факултет е толкова важен?
- Да, на прага сме на осъществяване на нещо от изключително значение за града. Благодарение на кмета Димитър Николов и усилията, които той положи, за да бъде открит медицинския факултет, Бургас влиза в нова епоха. В епохата, в която вместо да изпраща своите качествени деца да учат медицина по другите градове, ще привлича амбициозните деца в Бургас. За мен това е краят на миграцията на бургазлии към София и Пловдив за реализация.

Дали след година, дали след две, но му се вижда краят. И не само това, но и както казах, започва идването на млади хора, които тук ще учат, ще се женят, ще раждат деца... След десет години в Бургас няма да има недостиг на лекари, защото много от обучаващите се тук, ще изберат да останат. В Бургас разполагаме с достатъчно голяма база от болничните заведения, в които може да се започне работа, а самият град е прекрасен за устройване за живот.

В последните години се направи много и за улици, и за детски градини, и за детски площадки, и за училища, градът без ирония може да се нарече „най-добър за живеене“. Плюс хубава работа по специалността и добро заплащане, мисля, че е всичко, което може да иска едно младо семейство. Със сигурност завършилите медицинския факултет ще имат всичко това и със сигурност много от тях ще направят избора да останат в Бургас.

- В България има медицински университети с дълга история, как един нов факултет ще се бори с тях в стремежа си да привлече студенти?
- Най-вече с огромното желание на двигателите на тази идея. С мерак. Нов факултет може да бъде напълно конкурентоспособен на факултетите с дълга история с добра база, добри преподаватели, добри бази за обучение, програми за обмен... Вариантите са много, а тук са замесени хора, които имат огромното желание това да се случи по възможно най- добрия начин.

- Почти осем години съществува идеята, защо досега не е била осъществена?
- Да, от много време се говори за този факултет, което е доказателство за неговата важност за града. Не знам дали хората осъзнават колко голямо и сериозно нещо е това. И като пред всяко голямо и сериозно нещо- пред факултета по медицина също имаше много пречки и спънки. Аз съм жив свидетел какво направи кметът Димитър Николов, за да бъде факт този факултет, въпреки че университетите не са задължение на общината.

Той видя, че това е нещо, което не само липсва на града, но е и жизненонеобходимо за него и общината подпомогна реализацията на идеята по всякакви начини- и финансово,като изцяло финансира изграждането на новия факултет, и логистично, и идейно... по всякакви. За мен със сигурност историята ще запомни, че по времето на Димитър Николов в Бургас е бил открит медицински факултет. Няма как да не се отбележи и огромния труд на ректора на университет „Проф. д- р Асен Златаров“- проф. д-р Магдалена Миткова. Заедно с тях усилия в Бургас да се случи нещо толкова важно положиха и областният управител Вълчо Чолаков, депутатите Димитър Бойчев и Ивелина Василева, заместник кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, заместник кметът по образованието Йорданка Ананиев, и още много други.

- И сега един малко личен въпрос- Вие имате ли някакъв принос?
- Не, на фона на всичко, което се наложи да бъде свършено, аз нямам почти никакъв принос. Докато съм бил народен представител съм помагал, но всичко, което съм направил е много малко, почти нищо на огромните усилия, които бяха необходими. Цялата организация и координация беше под ръководството на кмета Димитър Николов и така да го нарека, неговия щаб. За мен това е негова победа и категорично ще остане в историята на града с това което постигна.


В категории: Бургас