Само след няколко дни е Великден. Всеки се готви за почивни дни, които се надява да прекара сред приятни хора и тежки трапези. Обикновено сме свикнали масата за празника да е претрупана от какви ли не благини – шарени яйце, агнешко, салатки и разбира се козунак.

Но всеки знае колко сложно е приготвянето на тестения сладкиш. За да не се измъчвате с това да правите козунак, то сега отви предлагаме чудесна негова алтернатива, а именно един страхотен Великденски сладкиш. Той хем става лесно, хем е вкусен, а и отгоре на всичко и изглежда чудесно.

Необходими продукти за Великденския сладкиш:
Смлян кардамон (на вкус) * Кардамонът е пикантна ароматна подправка от семейство Джинджифилови
Ванилия (на вкус)
Ядки (всякакви) - 50 грама
Захаросани ядки- 50 грама
Стафиди (без костилка) - 150 грама
Сол - 3/4 ч. л.
Мая (прясна) - 40-50 грама
Захар – пакет и половина
Масло - 300 грама
Яйце - 5-6 броя
Мляко – 1 ½ голяма стъклена чаша
Брашно - 1-1,2 кг
Дрожди – 30 грама
Захарни пръчици (за глазурата) 
Яйчен протеин (за глазурата)
Разтопен шоколад (за глазурата)

Начин на приготвяне на Великденския сладкиш:
Вкусотията, която е нещо средно между козунак, кекс и торта се прави на два етапа. 

Етап 1. Разтворете 30 г дрожди в чаша топло мляко, добавете сол, добавете жълтъците от яйцата, захар, разтопено (но не горещо) масло и белтъците, които са предварително разбити на пяна. Изсипете и 400 грама брашно, разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете за една нощ на топло място.

Етап 2. Разтворете 20 грама дрожди в 1/2 чаша мляко, изсипват се в тестото, добавят се 600-700 грама брашно, добавят се ванилията и смленият кардамон.

Когато обемът на тестото се удвои, добавете ядки, захаросани плодове и стафиди (измийте, изсушете и превържете стафидите в брашно).

Смесете тестото, покрийте с влажна кърпа и го оставете да почива за 10 минути.

Разстелете тестото в смазани маргаринови форми, чието дъно е най-добре оформено с кръгове от смазана хартия за печене. Запълнете формата на ½ на височината й, покрийте с кърпа и поставете на топло място. Когато тестото набухне, смажете горната част на тортата с жълтък и много внимателно поставете в не много гореща фурна за 50-60 минути.

Форми от време на време нежно се въртят, но не по-рано от 20-25 минути. За да предотвратите горенето, покрийте с хартия или фолио, навлажнено с вода.

Формите не трябва да стоят близо една до друга.

Охладете Великденските сладкиши и след това внимателно ги извадете от формите.

Смесете пудра захар с яйчения протеин до буйна блестяща маса. Покрийте тортите с глазура и поръсете с разноцветни пръчици.

Изрежете триъгълник от хартия за печене, навийте конус, сложете малко разтопен шоколад, отрежете малък ъгъл и нарисувайте отгоре буквите XB – Христос Воскресе, върху тортата.

Това е! Добър апетит и весели празници от

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!