София. Максималната отпускана сума за субсидия с евросредства за къщи за гости е до 200 хил. евро. Като една къща за гости може да бъде и на стойност до 800 хил. лв., но субсидията е не повече от тези пари. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод къщата за гости на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова телевизия. Министърът коментира, че има изискване за собственост или право на ползване за определен период, който е елемент на мониторинга по програмата. „Не случайно са направени тези проверки и в момента се извършва проверка на къщата на зам.- министърът Александър Манолев, а преди това е правена проверка при плащането, от гледна точка на това как е била направена инвестицията. След това не е правена проверка по ползване по предназначение. Сигналът по ползване по предназначение за къщата на Манолов е от тези дни“, изтъкна министърът на земеделието, храните и горите.
Румен Порожанов отбеляза още, че хората, кандидатствали по програмата, имат бизнесплан, който е заявен и трябва да бъде изпълняван. „Не случайно, при неизпълнение на плана, дори не говоря да няма въобще приходи, а неизпълнение за над 50% се налагат тези финансови корекции, които се плащат от бенефициентите“, каза още той. Министърът уточни, че обектът е проверяван и на място, като проверката е включвала абсолютно цялата документация, включително и замерване на проекта такъв, какъвто е и дали е изпълнен, както е по проект.
По думите му в случая има две теми, дали бенефициертът използва по предназначение къщата за гости и дали има наистина някакъв конфликт на интереси. „В конкретния случай не е публична тайна, че бенефициертът е една жена - Ана Димитрова. Другата тема, която трябва да бъде проверена е дали има наистина някакъв конфликт на интереси, но той формално не стои, защото зам.-министър Манолев не е бенефициер по фирмата и дали след като е бил назначен за заместник-министър на туризма, месец преди плащането, е имал конфликт на интереси“, каза Порожанов.