Тополовград. От 13 до 19 май в Тополовград ще се проведе 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград 2019. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Фестивалът се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894”. В седемте фестивални дни на сцената на нашето читалище ще се представят 19 театрални състава. Във фестивалната програма ще участват български театри от чужбина - Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна. По традиция във фестивала ще се представят любителски театри от България.
През 2018 г. за първи път театралният фестивал „Велко Кънев” се проведе с участието на български театри от чужбина и любителски театри от България, което го превърна в истински български празник на театъра. Гостите от българските театри от чужбина през седемте дни на фестивала представят таланта си пред българска публика и допринасят за съхраняване на българския дух далече зад пределите на Родината.
Фестивалът ще се открие на 13 май в 18.30 часа с Фестивално шествие на площад “Освобождение” и с Тържествена церемония за издигане знамето на фестивала. В 19.30 часа ще започне тържественото откриване на фестивала в театралния салон с участието на творчески състави на читалището. В 20.00 часа на Фестивалната сцена ще се представи Театърът на комедията „Велко Кънев” при читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894” с постановката „Всичко е добре, когато свършва, както ви се харесва” от Майкъл Грийн.
Жури с председател големият български режисьор Борислав Чакринов ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила" - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.
Тържественото закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални състави ще бъде на 19 май от 18.00 часа. На закриването на Фестивала ще бъде представен спектакълът на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен „Между два стола” от Рей Куни, постановка Васил Василев, с участието на Герасим Георгиев - Геро.
И тази година Програмата включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в съседни общини. В рамките на Втората сцена ще се представят най-добрите състави от фестивалния афиш, като представленията ще бъдат безплатни за публиката.
Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 година. В седемте си издания фестивалът бе национален, а в четири от тях се провеждаше като Балкански фестивал. От 2007 година Театралният фестивал се провежда като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 година Фестивалът с чест носи името на великия Велко Кънев.