Кандидатът на „Слуга на народа“ Владимир Зеленски спечели втория тур на президентските избори в Украйна с внушителната подкрепа на 73,2% от гражданите за Украйна. Категоричният успех на неопитния в политиката комик, макар и не неочаквана, предизвика дълбоко впечатление във водещите европейски печатни издания, които анализират причините за победата му и се опитват да представят възможната картина на неговото управление на президентския пост в страната. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари в европейската преса.
***

41-годишният комик Владимир Зеленски, който няма никакъв политически опит, спечели категорична победа на президентските избори в Украйна, съобщава британският вестник The Times.
Припомняйки, че Зеленски играе ролята на президент в телевизионния сериал „Слуга на народа", от редакцията подчертават, че той е спечелил гласуването за президентския пост в Украйна с подкрепата на 73,2% от избирателите, докато досегашният държавен глава Петро Порошенко събра едва 25,3% от гласовете. Забележителната подкрепа за Зеленски е резултат от горчивото разочарование от неуспеха на Порошенко да прокара реформите за изкореняване на корупцията и стабилизиране на икономиката, е заключението на редакцията.


„Представете си, че Ян Бьомерман (един от най-популярните германски сатирици – бел.р.) се среща една вечер преди изборите с канцлера на ФРГ Ангела Меркел на Олимпийския стадион в Берлин, за да поспорят за бъдещето на страната. След това започва рок концерт. Хората на трибуните се радват, всички телевизионни и радиостанции излъчват случващото се на живо. И след това повече от 70% от германците избират артиста... за президент. Точно това се случи в Украйна“, коментира германският национален ежедневник Die Zeit в статия, посветена на втория тур на президентските избори в разкъсваната от граждански конфликт страна.
Избирането на 41-годишния Владимир Зеленски за президент на Украйна е много повече от приказка, превърнала се в реалност. Украйна далеч не е безупречна конституционна държава с независими съдилища, напълно свободна преса и политици, които се борят с корупцията, вместо да се обогатяват. Но страната все пак се развива в тази посока. А изборът на харизматичен актьор е доказателство, че това е важна стъпка към демократизацията на Украйна. Кандидат, който идва от нищото, който не е обременен от корупционните схеми, постига със 73% от гласовете най-добрия резултат, регистриран някога от президент на втори тур на гласуването. Освен това Зеленски е най-младият държавен глава в историята на Украйна.
„Напредващата демократизация на Украйна е специална по още три причини. Първо, защото такъв процес обикновено отнема няколко десетилетия. Ако от 28-те години след обявяването на независимостта от СССР през 1991 г. се приспадне периодът, в който Кремъл тайно продължава да насочва развитието на Украйна, не остават много години на развитие, еманципация и либерализация. Не беше толкова отдавна, когато подкрепата на избирателите в Украйна се купуваха с пари от Виктор Янукович“, твърди изданието.
След това продължава: „Второ, защото в тази страна, седмица след седмица, войната все още взима жертви... И трето, защото, с оглед омразата и страданията след повече от 13 000 души, убити на фронта, е почти чудо колко благоразумно реагират украинците“, пише германският вестник.


„Той спечели първия кръг на гласуването, нанасяйки съкрушителен удар върху действащия президент – „шоколадовия крал“ Петро Порошенко, и унижавайки бившата героиня на Оранжевата революция от 2004 г. Юлия Тимошенко. След втория кръг на гласуването 41-годишния комик Владимир Зеленски получи шанс да обърне страницата на история“, пише италианският ежедневник Corriere della Sera в статия за изборите в Украйна, като се опитва да анализира причините за успеха на неопитния в политиката мъж.
„За разлика от Порошенко а от другите кандидати, които се състезаваха в първия тур (а те бяха 39), Зеленски не даде конкретни обещания, не направи писмени ангажименти, за да бъде яростно нападнат от опонентите си. Един комик е напълно неподходящ да води Украйна. Но именно липсата на обещания оставя ръцетe му свободни“, коментират от редакцията.
В статията се подчертава, че Зеленски се е заклел да защитава „свещената територия на страната“, но никога не е загатвал, че иска да се справи с проблема в Донбас, провокиран от великия съсед на Украйна. „Рано или късно обаче сметките с Владимир Путин и Русия в тази част на света ще трябва да бъдат изчистени“, предупреждава италианският вестник.


Австрийският национален ежедневник Der Standard съобщава за победата на Владимир Зеленски в надпреварата за президентския пост в Киев в статия, озаглавена „Политически нова спечели изборите в Украйна“.
Представяйки кратка справка за живота на Зеленски и привеждайки данните от неделното гласуване в неделя, от редакцията пишат: „Досега той се продаваше като алтернатива на съществуващата змийска яма в украинската политика. Той е неопитен, но е човечен. Такъв бе сценарият на неговата сатирична поредица „Слуга на народа", в която той играе ролята на учител по история, който се превръща у президент, защото избирателите го виждат като алтернатива на алчните политици“.
Вестникът обаче предупреждава: „Но сега е необходимо повече: той трябва да представи своя екип и програма за следващите пет години. Неговото политическо движение трябва да бъде укрепено до степен, че на изборите през есента да спечели сериозен брой кресла в парламента. Това ще означава, че инициативите на Зеленски като президент са одобрявани от украинците. В противен случай надеждата им заплашва да се превърне в разочарование много бързо... Надяваме се, че Украйна най-накрая ще демонстрира повече приемственост и успех в политиката“, пише още австрийското издание.


Пет години след революцията, украинците отново обърнаха всичко с краката нагоре, издигайки на президентския пост – при това без насилие – един напълно неопитен в политиката човек – Владимир Зеленски. Вече бившият комик въплъщава желанието на украинците за дълбока промяна, но идването му на власт е съпроводено и с множество несигурности, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязва, че Зеленски спечели втория тур на президентските избори в страната с внушителната подкрепа на 73% от избирателите – успех, който нито един друг кандидат за висшия държавен пост в Киев не е постигал. „Нещо повече – на 41-годишна възраст той става най-младият президент в историята на Украйна“, подчертава изданието.
„Изборите ще влязат в историята с това, че украинците предпочетоха да изберат напълно неизвестното, да направят скок в бездната, вместо да продължат развитието си с политическа класа, дискредитирана след години на лошо управление“, е заключението на редакцията.

***

Редакция: Тереза Герова