Киев. „Той спечели първия кръг на гласуването, нанасяйки съкрушителен удар върхи действащия президент – „шоколадовия крал“ Петро Порошенко, и унижавайки бившата героиня на Оранжевата революция от 2004 г. Юлия Тимошенко. След втория кръг на гласуването 41-годишния комик Владимир Зеленски получи шанс да обърне страницата на история“, пише италианският ежедневник Corella dela Sera в статия за изборите в Украйна, като се опитва да анализира причините за успеха на неопитния в политиката мъж.
„За разлика от Порошенко а от другите кандидати, които се състезаваха в първия тур (а те бяха 39), Зеленски не даде конкретни обещания, не направи писмени ангажименти, за да бъде яростно нападнат от опонентите си. Един комик е напълно неподходящ да води Украйна. Но именно липсата на обещания оставя ръцетe му свободни“, коментират от редакцията.
В статията се подчертава, че Зеленски се е заклел да защитава „свещената територия на страната“, но никога не е загатвал, че иска да се справи с проблема в Донбас, провокиран от великия съсед на Украйна. „Рано или късно обаче сметките с Владимир Путин и Русия в тази част на света ще трябва да бъдат изчистени“, предупреждава италианският вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова