Благоевград. Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански. За Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Александрова заяви, че през целия си живот Сандански преминава през различни периоди, еволюирайки във възгледите и идеологията си. „Това от своя страна провокира сериозен интерес на изследователите през годините, поради което има много разработки, свързани с неговият живот и дело. Самия той оставя спомени, записани от проф. Милетич след Илинденско-Преображенското въстание“, каза още д-р Александрова. По отношение биографията на Яне Сандански историкът посочи, че той е роден в село Влахи на 18 май 1872 година в изключително бедното семейство на Иван и Милка Сандански.
„Баща му се включва в Кресненско-Разложкото въстание от 1878 година, като след това се налага да напуснат родния си край. Яне Сандански и семейството му се установяват в Дупница, където той живее и израства, вече в рамките на свободното българско княжество. Поради недобрите финансови възможности на семейството Яне Сандански не получава твърде солидно и завидно образование, тъй като се налага твърде рано да напусне училище – само две години учи в прогимназията, а след това започва да се занимава с обущарския занаят, но под влияние на вуйчо си адвокат Спас Харизанов, той се занимава и с административна дейност в Дупница“, допълни д-р Александрова.
Тя отбеляза, че през 1894 година, с чин „ефрейтор“, той е разквартируван от 13 пехотен полк, който по това време се е намирал в Кюстендил, а през 1895 година в Дупница се създава Македонски комитет, в който са привлечени предимно младежи с произход от Македония, и Яне Сандански се включва в него. „Председател на комитета е адвокат Константин Змиярев. Изключително голямо значение за израстването на Яне Сандански в тези съвсем ранни за него младежки години има и Никола Малешевски, който е пунктов началник в Дупница“, заяви д-р Александрова.
Ливия НИНОВА