Киев. Пет години след революцията, украинците отново обърнаха всичко с краката нагоре, издигайки на президентския пост – при това без насилие – един напълно неопитен в политиката човек – Владимир Зеленски. Вече бившият комик въплъщава желанието на украинците за дълбока промяна, но идването му на власт е съпроводено и с множество несигурности, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязва, че Зеленски спечели втория тур на президентските избори в страната с внушителната подкрепа на 73% от избирателите – успех, който нито един друг кандидат за висшия държавен пост в Киев не е постигал. „Нещо повече – на 41-годишна възраст той става най-младият президент в историята на Украйна“, подчертава изданието.
„Изборите ще влязат в историята с това, че украинците предпочетоха да изберат напълно неизвестното, да направят скок в бездната, вместо да продължат развитието си с политическа класа, дискредитирана след години на лошо управление“, е заключението на редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова