Киев. „Представете си, че Ян Бьомерман (един от най-популярните германски сатирици – бел.р.) се среща една вечер преди изборите с канцлера на ФРГ Ангела Меркел на Олимпийския стадион в Берлин, за да поспорят за бъдещето на страната. След това започва рок концерт. Хората на трибуните се радват, всички телевизионни и радиостанции излъчват случващото се на живо. И след това повече от 70% от германците избират артиста... за президент. Точно това се случи в Украйна“, коментира германският национален ежедневник Die Zeit в статия, посветена на втория тур на президентските избори в разкъсваната от граждански конфликт страна.
Избирането на 41-годишния Владимир Зеленски за президент на Украйна е много повече от приказка, превърнала се в реалност. Украйна далеч не е безупречна конституционна държава с независими съдилища, напълно свободна преса и политици, които се борят с корупцията, вместо да се обогатяват. Но страната все пак се развива в тази посока. А изборът на харизматичен актьор е доказателство, че това е важна стъпка към демократизацията на Украйна. Кандидат, който идва от нищото, който не е обременен от корупционните схеми, постига със 73% от гласовете най-добрия резултат, регистриран някога от президент на втори тур на гласуването. Освен това Зеленски е най-младият държавен глава в историята на Украйна.
„Напредващата демократизация на Украйна е специална по още три причини. Първо, защото такъв процес обикновено отнема няколко десетилетия. Ако от 28-те години след обявяването на независимостта от СССР през 1991 г. се приспадне периодът, в който Кремъл тайно продължава да насочва развитието на Украйна, не остават много години на развитие, еманципация и либерализация. Не беше толкова отдавна, когато подкрепата на избирателите в Украйна се купуваха с пари от Виктор Янукович“, твърди изданието.
След това продължава: „Второ, защото в тази страна, седмица след седмица, войната все още взима жертви... И трето, защото, с оглед омразата и страданията след повече от 13 000 души, убити на фронта, е почти чудо колко благоразумно реагират украинците“, пише германският вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова