Доц. Ангел Кунчев със страшна прогноза за заразата от морбили

Според главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заразата от морбили ще бъде спряна, ако всички се имунизират


 Болните ще се увеличават, но въпросът е дали ще стигнем стойности като в Гърция и в Сърбия до 2500-3500 или като Украйна с 50 000 болни, каза той

Случаите на морбили ще продължат да растат и през следващите месеци, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Сутрешния блок на БНТ. 
Вносът на вируса продължа, но въпросът е дали ще стигнем стойности като в Гърция и в Сърбия до 2500-3500 или като Украйна с 50 000 болни, добави той.
В момента болните са 460, сред които 20 служители на болници.

Първи случай на морбили в Бургас
Според него заразата от морбили може да бъде спрян, ако всички, които трябва, се имунизират.
На въпроса защо България след като през 2018-та болните у нас са були само 13, сме станали шести в Европа по заболеваемост, той отговори, че причината е в липсата на имунизация на тези, които са се заразили. 
Ако имахме една плътна стена от имунизирани деца, колкото и пъти да внесем вируса, щяха болните да са не повече от 10-15 в страната, обясни Ангел Кунчев.

Проф. Тодор Кантарджиев бие тревога: Хората край морето да внимават за морбили!
Важно е да си сложат ваксина тези, които заради работата си са най-изложени на опасност от морбили, добави той.
„Трудно може да бъде разпозната болестта с първия преглед, ако не е избил обрив. Симптомите на заболяването са като при грип – зачервено лице, висока температура“, уточни той.
„Да няма епидемиолози е много страшно за една държава. Страдаме от остър човешки дефицит. Няма решение, което да вкара нова кръв в здравната система“, каза още д-р Ангел Кунчев. 

 


В категории: Здраве