Коломбо. Най-малко 207 души загинаха, а още поне 450 са пострадали в резултат от осем синхронизирани експлозии в хотел и и църкви в Шри Ланка на католическия Великден, пише ляво-либералното британско издание Independent.
Три от църквите, в Кочичикаде, Негомбо и Батикалоа, са взривени по време на великденската служба в около 08:45 местно време.
В едната църква, Свети Себастиян в Негомбо, са загинали повече от 50 души, съобщиха от местната полиция, докато в тази в Батикалоа жертвите са 25.
Смята се, че нападателят в Свети Себастиян, за когото полицията на Шри Ланка казва, че е самоубийствен атентатор, е влязъл в сградата малко след края на молитвата преди да се взриви. Св. Себастиан публикува снимки на унищожението в църквата на своята страница във Фейсбук, показвайки кръв на пейките и пода и помоли за помощ от обществеността.
„Помислих си, че има земетресение“, каза Виджайа Кумар, която е присъствала на великденската служба в църквата Свети Антоний в Кочичикаде, който се намира много близо до Коломбо.
Междувременно бяха взривени и луксозните хотели Шангри Ла, Кинамон Гранд и Кингсбъри, всичките в столицата Коломбо. Докато екипите на специалните части и съдебномедицинските екипи оглеждаха окървавените обекти, хотелският персонал на „Канела Гранд“ заяви, че един атентатор-самоубиец се е взривил в ресторанта на хотела.
Три часа по-късно седма експлозия удари хотел в Дехивала, Коломбо, близо до националния зоопарк. Най-малко четирима души са загинали, според полицията.
За осмия взрив бе съобщено само няколко минути след това в жилищен комплекс в предградието Дематагода в Коломбо. Трима полицейски служители бяха убити, докато са разпитвали съседи. – „Експлозията дойде от горния етаж на къщата“ - каза свидетел.
Министърът на отбраната на Шри Ланка потвърди, че 13 души са били арестувани.
Правителството е признало, че е имало “предварителна информация” за планирани атаки срещу църкви, включващи малко известна местна ислямистка група.
Известен телевизионен готвач и дъщеря й бяха първите жертви на нападението. Шанта Маядуне и дъщеря й Нисанга са били в хотел „Шангри-Ла“, когато той е нападнат.
Дъщерята на г-жа Маядуне сподели групова снимка във Фейсбук в сутринта на бомбените атентати с надпис: „Великденска закуска със семейството“. Според нейната страница във Фейсбук Нисанга е учила в Лондонския университет.

Превод и редакция: Иван Христов