Въртач на бандата не успя да състави цяло изречение в съда

Трудноподвижна и самотна старица, заключена в дома си от телефонни измамници, продавала имущество и брояла пари на ръка повече от 1 г. на телефонни измамници под претекста, че съдейства на “инспектор Кръстев” от МВР.

Виолета Ларсен е една от жертвите на банда мошеници, заловена в четвъртък в София, Горна Оряховица и Румъния, стана ясно в спецсъда.

“И до днес възрастната жена вярва, че е помагала на полицията”, заяви прокурор Николай Димитров. Ларсен се разделила с над 100 хил. лв.

Пред спецсъда в неделя се изправиха 5-има обвинени. Други 6-има от бандата са арестувани в Румъния, чака се екстрадицията им у нас. Сред тях е и соченият за бос на групата Борислав Димитров-Бобито.

Баща му Георги Василиев обаче е задържан в Горна Оряховица. Той активно контактувал с мулетата и прибирал пари и ценности от тях, преди това взети от жертвите. Бил е и втори доверен куриер, посочи съдът.

Николай Николов от Горна Оряховица бил въртач - обаждал се по телефона на жертви. Любопитното е, че пред съда 28-годишният мъж не успя да състави цяло изречение. Освен това бил логистик на групата. Търсил е квартири за другите въртачи.

Баща, майка и дъщеря са били членовете на бандата в София. Именно те са заблуждавали повече от 1 г. Виолета Ларсен. При нея най-често ходела дъщерята Валентина Първанова, която се представяла като Петя. Дотолкова влязла под кожата на старицата, че я приела като своя дъщеря.

Друга жертва на бандата е Жасмин Куртева от София. Тя изгоряла с 420 хил. лв. Оставяла пари в различни валути до кофи за боклук близо до дама ѝ. Повечето от обвинените замълчаха пред съда. Не се защитаваха сами и разчитаха на адвокатите си. “Разпердушиниха къщата ми, като ме задържаха. Имам 2 инфаркта и 3 стенда”, каза обвиненият Валентин Първанов, чиято жена Анелия и дъщеря Валентина са били част от бандата на Бобито.

Съдия Пламен Панайотов посочи, че щетите от измами, установени досега, надхвърлят половин милион лева. И ги задържа за постоянно, като подчерта, че доказателства по делото сочат за съпричастност към престъпленията.